Koldinghus, kongerne og religionen

I rundvisningen “Koldinghus, kongerne og religionen” hører du en god fortælling samtidig med du kommer til at opleve historiens vingesus i det nedbrændte kongeslot, der rejste sig som et moderne museum. Her skal I sammen med en engageret og erfaren guide på opdagelse i 250 års religionshistorie på Koldinghus og i Skt. Nicolai Kirke i Kolding.

Så vidt det er muligt, begynder denne rundvisning med et besøg i Koldings store, smukke kirke, Skt. Nicolai, der i århundreder hørte under slottet. I kirken finder vi historiske spor efter Koldinghus’ imponerende lensmand, Caspar Markdanner. Kom med og hør historien om lensmanden, der formentlig var en kongesøn.

Efter besøget i kirken begiver vi os til Koldinghus, hvor vi gennem slottets og kongernes historie bevæger os fra katolicisme til protestantisme og til pietisme. Hvordan gik det og har de tre religionsperioder sat spor på slottets historie?

I kommer til at høre om, hvad katolicismen har med Danmarks første universitet at gøre. Vi besøger Danmarks første kirkerum, der blev bygget til protestantisk gudstjeneste og hører, hvad Christian 3. havde med protestantismen at gøre. Kun resterne af Christian 4.s prægtige slotskirke er tilbage, men fortællingen skaber billeder, der ikke lader tvivl om kongens tro med de mange kristne symboler, der prægede kirken.

Endelig besøger vi slottets riddersal, hvor én af Danmarkshistoriens spektakulære begivenheder i kongehuset fandt sted, da Frederik 4. forelskede sig i en skøn adelsfrøken, som han giftede sig med. Forelskelsen førte for parret videre til pietismen, der blev en væsentlig del af deres kristne soning. Nok var kongen enevældig, men bigami var en synd, der i erkendelsen sled på dem begge. Hvordan gik det og hvad skete der?

Kom med og hør historierne, der handler om Danmarks historie og vores.

Praktisk information

Pris: Samlet pris for en gruppe på maks. 30 personer: 1990 kr. Derudover betaler deltagerne entré. ​
Varighed: 2 timer

Book en rundvisning lige her