Den Kongelige Systue

I 2010 fik Koldinghus sin helt egen sygruppe. I dag består Den Kongelige Systues sygruppe af ca. 35 frivillige, der har interesse i at sy bl.a. historiske dragter samt udsmykningsopgaver.

Størstedelen af dragterne, der bliver lavet på Den Kongelige Systue anvendes i Det Kongelig Udklædningsværksted, som er til stor glæde for både børn og voksne. De mere historisk korrekte dragter indgår i vores skiftende udstillinger, samt af skuespillere som levendegør Koldinghus’ historie.

Sygruppen har sit eget syværksted på 3. etage i Nordfløjen på Koldinghus, hvor interesserede kan komme forbi og se arbejdet med at fremstille de historiske dragter. Værkstedet er bemandet mange hverdage. Det er også muligt at se forskellige dragter på 2. etage i Nordfløjen. Her kan du også læse om særlige kendetegn for fremstillingen af dragterne fra hver periode.

Den Kongelige Systues historie fra 2010

Frivilliggruppen på Koldinghus opstod i samarbejde med museets daværende museumslærer. Han havde udarbejdet et arrangement, der, med undervisning på skolerne som optakt, skulle kulminere i genskabelsen af en storstilet ridderfest, afholdt af Christian 4. i 1616 på Koldinghus. For at skabe den rette stemning til festen, skulle børnene iføres kopier af renæssancetidens dragter. Omkring 50 entusiastiske og dygtige kvinder meldte sig. Meget stof blev desuden doneret af byens butikker, så allerede ugen efter var de første dragter klar.

Siden er der blevet fremstillet ca. 400 dragter som anvendes i Det Kongelig Udklædningsværksted eller i forbindelse med udstillingsåbninger som f.eks. i jubilæumsåret i 2018 med udstillingen ”Magtens Smykker”.

  • Dragter til “The Beatles Forever”, 2010
  • Dragter til “Klæder skaber Film”, 2014
  • Åbning af ”Kongerækken med Jim Lyngvild”, 2020
  • Stofdraperinger til ”Dronningens Broderier”, 2021
  • Åbning af ”Christian 5. – Konge, kriger og salvet af gud”, 2021
  • Udsmykningsopgave med gardiner til udstillingen ”Mary & Kronprinsesserne”, 2022.

Donationer

Vi tager med glæde imod donationer af stof (nyt og gammelt), symaskiner og andet – så kontakt os eller kom forbi billetsalget med din donation.

Vil du være frivillig?

På Koldinghus er vi altid åbne overfor nye dygtige frivillige, som har arbejdet med sy-håndværket tidligere. Så har du lyst til at prøve kræfter med at være frivillig i systuen på Koldinghus, kan du tage kontakt til frivilligkoordinator Claudia Bøje Hansen på cbh@kosa.dk.