Det Historiske Værksted

Slyngstokke | Det Historiske Værksted | Koldinghus

I Det Historiske Værksted på Koldinghus vil du opleve historisk tekstilhåndværk levendegjort. Som gæst vil du få et større indblik i forskellige tekstile teknikker via arbejdsprocesser, materialer og udøvere gennem tiderne. Værkstedets primære fokus er fremstilling, reparation og bevaring af kongelige klædedragter og interiørtekstiler.

En klædedragt kan fortælle meget om brugerens status, personlighed, vaner samt tidens mode og kultur. For den kongelige dragt har de symbolske værdier haft mindst lige så stor betydning som at holde kroppen tør og varm. Ved at bruge kostbare materialer og forfinede teknikker har man signaleret storhed, rigdom og magt. Dette ses ikke mindst i de mange løse dragtdele og tilbehør som var en vigtig del af modedragten – kraver, manchetter, knapper, strømper, sko, tasker og stokke m.m.

Ud fra dragtens bevaringstilstand og eventuelle reparationer kan man aflæse forskellige tiders forhold til brug og bevaring af historiske genstande.
I værkstedet er en udstilling om udvalgte tekstile teknikker og materialer. Disse underbygges af en film fra Kongernes Samlings bevaringsenhed, hvor man kommer tættere på enkelte kongelige tekstiler.

I perioder vil værkstedet være bemandet. Her vil vores tekstile udøvere vise genstande frem samt fortælle og demonstrere forskellige teknikker. På udvalgte dage vil du også kunne opleve konservatorer i arbejde.

Dyk ned i historien

Se film fra slottene og samlingen i vores digitale medlemsunivers Kongernes Samling Ekstra lige her. Siden bliver løbende opdateret med nye spændende film.