Rubinsættet og andre udvalgte genstande

Udstillingen rummer en række genstande, som hver især fortæller sin del af historien om Kronprinsesse Mary og hendes forgængere. Et udvalg af dem er:

Rubinsættet

Det ikoniske rubin-smykkesæt blev første gang båret ved Napoleons kejserkroning i 1804 af Désirée, den senere dronning af Sverige. Sættet kom til Danmark i 1869, da hendes oldebarn Prinsesse Lovisa giftede sig med den danske Kronprins Frederik (8.) Siden blev det foræret til hendes svigerdatter, Alexandrine, og i 1935 fik Kronprinsesse Ingrid det i brudegave. Sættet blev Dronning Ingrids foretrukne i årtier, og hun testamenterede det til Kronprins Frederik, så hans kommende hustru kunne bære et juvel-sæt, der var en kronprinsesse værdig.

Rubinsættet | Mary og Kronprinsesserne | Koldinghus

Fotograf: Jens Peter Engedal

Diadem fra rubinsættet | Mary og Kronprinsesserne | Koldinghus

Fotograf: Jens Peter Engedal

Akrostikon-armbåndene

Frederik 8.s Dronning Lovisa var en meget markant bidragyder til de danske kronjuveler. Hun definerede kronjuvelerne og oprettede Det Danske Kongehus’ Løsørefideikommis, som sikrer, at mange prægtige smykker bevares i Kongehusets eje. Deriblandt finder man to særprægede armbånd, som Lovisa selv fik i arv som kronprinsesse. De to armbånd har tilhørt Napoleons første gemalinde, Joséphine de Beauharnais, og armbåndenes kulørte stene staver så at sige navnene på kejserindens to børn af første ægteskab. Stensorternes franske begyndelsesbogstaver danner navnene Éugéne og Horténsé.

Akrostikon-armbånd | Mary og Kronprinsesserne | Koldinghus

Fotograf: Iben Kaufmann

Dronning Louises skrivebord

Dronning Louise er traditionelt tilskrevet en stor del af æren for børnenes strålende ægteskaber, som var grunden til, at hun og Christian 9. allerede i samtiden kaldtes ”Europas svigerforældre”. Louise har naturligvis ført sin omfattende korrespondance fra flere skriveborde, men det er tænkeligt, at hun allerede i tronfølgerårene arbejdede ved dette bord med ægteskabsplanerne. I dag har skrivebordet sin faste plads i Dronning Louises Salon på Amalienborgmuseet.

Dronning Louises skriverbord | Mary og Kronprinsesserne | Koldinghus

Prinsesse Alexandrines barnevogn

Den nok væsentligste traditionelle opgave for en kronprinsesse er at stifte familie, og med på udstillingen er derfor en barnevogn, som vi med sikkerhed ved, at Prinsesse Alexandrine kørte sine sønner rundt i. På den tid var Alexandrine ganske vist ikke for-melt kronprinsesse (denne titel fik hun først i 1906, hvor sønnerne for længst var ude af barnevognen), men Alexandrine tegnede fra sin ankomst Kongehusets fremtid og var dermed kronprinsesse af gavn og ikke af navn.

Dronning Alexandrine med barnevogn | Mary og Kronprinsesserne | Koldinghus