Mary og Kronprinsesserne

1. februar 2022 – 30. december 2022

“Mary og Kronprinsesserne” er en særudstilling i anledning af H.K.H. Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag.

Udstillingen ”Mary og Kronprinsesserne” på Koldinghus er blevet til i anledning af Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag og tegner et portræt af den danske kronprinsesse og hendes fire forgængere i Glücksborg-slægten. De besøgende kan se frem til blandt andet at opleve det berømte rubinsæt, den blå kjole og hårbøjle, som Kronprinsessen bar ved Prins Christians dåb i 2006, samt private fotos, der aldrig før har været offentliggjort.

I 2002 kom en ung kvinde til Danmark som Kronprins Frederiks ukendte kæreste. Parret blev forlovet, og ved brylluppet i 2004 blev Mary Donaldsen til Kronprinsesse af Danmark. Kronprinsessen indtrådte dermed i en helt særlig rolle, som hun nu har haft i 18 år, og som hun selv fortæller om i en ny udstilling med titlen ”Mary og Kronprinsesserne”. Udstillingen er skabt af Kongernes Samling i anledning af Kronprinsessens 50-års fødselsdag den 5. februar 2022.

I udstillingen vil Kronprinsesse Mary guide de besøgende på en opdagelsesrejse i sine forgængeres og Glücksborg-dynastiets historie. Hovedpersonerne er udover Kronprinsessen prinsesserne Louise af Hessen-Kassel, Lovisa af Sverige-Norge, Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin og Ingrid af Sverige. Blandt dem er Kronprinsesse Mary den eneste med en ikke-kongelig baggrund.

I udstillingen vil de besøgende via en naturtro 1:1 projektion på væggene kunne opleve Kronprinsesse Mary fortælle om sin rolle og sine forgængere. Udstillingen fokuserer på, hvad det vil sige at være kronprinsesse: Hvad forventes der, hvordan har hendes forgængere grebet det an, og hvordan forbereder man sig på at blive dronning og træde ind i en ny rolle?

Kronprinsesse Mary reflekterer i udstillingen over og sætter ord på, hvad hun kan genkende hos fortidens kommende dronninger, samt hvad hun finder beundringsværdigt eller inspirerende hos dem. Blandt andet siger hun:

”Som kronprinsesse bliver man stillet over for den udfordring at skulle indtage en helt central plads i et fremmed land. Man skal tilegne sig et nyt sprog og en ny kultur, mens
mange øjne hviler på én – og der er en stærk følelse af, at der er meget at leve op til. Men også store muligheder for selv at forme sin rolle.”

Udstillingen tager de besøgende rundt i et fascinerende univers af grafik, projektioner og stemningsskabende scenografi. Og ikke mindst vises unikke genstande som rubin-sættet og Kronprinsesse Marys egne fotos. Her kan man se motiver fra rejser i rigsfællesskabet, familieliv og billeder fra arbejdet med Kronprinsessens protektioner.