Efterårsferie for børn

Efterårsferien 2023 er forbi – siden opdateres når vi nærmer os efterårsferien 2024

Herunder kan du læse, hvad der skete i 2023

 

Gå på jagt efter forsvundne planter og sjældne blomster og hjælp med at redde naturen

Er der gemt en detektiv i dig? Og vil du med på jagt efter forsvundne planter og sjældne vækster? Så kom på Koldinghus i efterårsferien, hvor vi skal på jagt efter planter, ligesom man gjorde for over 200 år siden, da Flora Danica blev skabt.

Flora Danica-stellet er nemlig ikke bare smukt porcelæn; det er også hardcore naturvidenskab. Det hele begyndte i 1700-tallet, da en læge og botaniker ved navn Georg Christian Oeder af kongen fik til opgave at finde ud af alt om de vilde planter, der voksede i det danske rige. Dengang blev de vilde planter kortlagt for at kunne udnytte naturen og gøre Danmark rigere.

Nu er Jens Christian Oeder, en fjern efterkommer af Georg, sat på en tilsvarende mission: Af Dronningen er han sat til at kortlægge alle de planter, vi har brug for igen at udbrede for at redde vores vilde dyr og insekter. Og derfor er han kommet til Koldinghus i uge 42.

Han har nemlig brug for DIN hjælp, for planterne skal ikke bare findes, men også tegnes, farvelægges og beskrives, så Oeder kan lave et nyt Flora Danica-bogværk til Dronningen.

Er du klar til at tage udfordringen op? Her er, hvad du kan opleve:

  • Svampejagt i Flora Danica
  • Hjælp Oeder med at samle blomster
  • Tæl insekter i blomsterengen og se, hvor mange forskellige slags, du kan finde
  • Lav smukke kunstværker med plantetryk
  • Kig i et mikroskop og opdag, hvordan frø ser ud tæt på
  • Og meget, meget mere!

Som tak for hjælpen får du din helt egen frøblanding med hjem, som du kan så til foråret.
Kom og vær med til at redde naturen og blive en ægte plantedetektiv på Koldinghus i efterårsferien. Vi glæder os til at se dig!

Pssst… Husk at tage en ven eller familiemedlem med, så I sammen kan redde naturen!

Praktisk information

Tidspunkt: Søndag 15. oktober til fredag 20. oktober, kl. 10.00-15.00 (kom gerne senest kl. 13.00)
Varighed: Aktiviteten varer cirka 2 timer
Aldersgruppe: Fra 5-12 år – ældre børn kan også være med
Pris: Alle aktiviteter er gratis ved køb af billet til muséet. Gratis entré for alle under 18 år.

Køb billet her

Forplejning: Madkælderen holder frokoståbent i Frederik 4.s sal
Menu: 
Kartoffel-porre suppe m. hjemmebagt brød
Cookies med bi-tema (Gul glasur og sorte chokoladeknapper)
Grillpølse m. hjemmebagt brød
Frikadelle m. kartoffelsalat og hjemmebagt brød

Sodavand
Øko Saft
Flaskeøl
Kaffe
Vand

Efterårsferie 2023 | Koldinghus

Om Flora Danica-projektet

Velkommen til en fortryllende rejse tilbage i tiden, hvor naturen blev kortlagt som aldrig før, og porcelæn blev forvandlet til kunst. På Koldinghus har vi æren af at præsentere en enestående udstilling, der kaster lys over et af Danmarks mest fascinerende historiske projekter – Flora Danica.

Flora Danica er mere end bare et smukt porcelænsstel. Det er et vidnesbyrd om en tidsalder, hvor Danmark søgte at forstå og udnytte sin vilde natur for at blive rigere og mere effektivt. Hele eventyret begyndte i det 18. århundrede, da lægen og botanikeren Georg Christian Oeder besluttede sig for at kortlægge alle de vilde planter, der voksede i Danmark og Norge. Hans mål var at skabe en omfattende oversigt over naturen og bruge denne viden til at forbedre landbruget og rigdommen i Danmark.

Resultatet af dette utrolige arbejde blev Flora Danica – et værk, der omfattede 3.240 forskellige planter med detaljerede kobberstik og beskrivelser. Men historien slutter ikke der. Flora Danica blev senere genskabt på porcelæn, og nu kan du opleve dette kunstværk på Koldinghus.

I Flora Danica-udstillingen kan du komme tættere på historien bag dette bemærkelsesværdige stel. Her kan du fordybe dig i de enestående kobberstik, der portrætterer Danmarks vilde planter og dyr, og udforske, hvordan Flora Danica blev skabt og brugt til at dokumentere naturen i en tid, hvor teknologi som vi kender den i dag, ikke eksisterede.

Så kom og dyk ned i historien om Flora Danica på Koldinghus. Udstillingen giver dig mulighed for at forstå, hvordan vores forfædre arbejdede med naturen og inspirere dig til at hjælpe med at bevare den for fremtidige generationer. Det er en oplevelse, der forbinder fortid, nutid og fremtid og lader dig blive en del af Danmarks botaniske eventyr.

Vi glæder os til at byde dig velkommen!

Besøg vores flotte udstillinger

FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel

Kongeskibet Dannebrog

Kongeskibet Dannebrog | Koldinghus

Fotograf: Lars Søndergaard

Oplev kunstbroderi

Vi inviterer dig til at være vidne til en spændende udforskning af en antik broderiteknik, der engang fortryllede Dronning Louise, hustru til Christian 9., denne efterårsferie på Det Historiske Værksted.

Se kunstbroderi eller schatter-syning komme til live. Du vil kunne betragte vores håndværkere, når de med broderisting omhyggeligt forsøger at efterligne maleriets penselstrøg. Tag på en visuel rejse tilbage i tiden og lær om teknikkerne, der en gang betog dronninger og kongelige.

Tilbage til oversigt