Vægtapeter i Riddersalen

Riddersalen kommer til at se lidt anderledes ud, når I kan komme på besøg på Koldinghus igen.

I denne film tager museumsdirektør Thomas Thulstrup dig nemlig med helt tæt på en af de tre store, flotte vægtapeter, der skal pryde væggene i Riddersalen.

Få historien uddybet: vægtapeter i Riddersalen

Historien bag vægtapeterne

Tre store vævede tapeter er for en stund flyttet til Koldinghus efter at have hængt i Frederik 4.s kabinet på Rosenborg. De er udført af Berent van der Eichen, som blev ansat af Christian 5. Han skabte disse tre tapeter til Jægersborg Slot i 1694-95. I 2001 dukkede tapeterne op på en auktion, hvor Kongernes Samling købte dem.

Motiverne er fra det storslåede maratondigt Ovids Metamorfoser af den romerske digter Ovid. Metamorfoser betyder forvandlinger, som da også er værkets gennemgående tema. I 15 bøger fortalte han verdenshistorien på vers – som på Ovids tid var en skøn blanding af myter, sagn og ren fantasi. De romerske guder og deres eskapader har en fremtrædende rolle.

På det første billede kan du se det første vægtapet med nymfen Syrinx, der blev forfulgt af guden Pan, som havde kastet sin kærlighed på hende. For at undslippe løb hun til bredden af floden Ladon og søgte hjælp fra flodnymferne. De hørte hendes bøn, og forvandlede hende til hule siv. Sivene gav en hulkende lyd fra sig, når den frustrerede Pan blæste hen over dem. Pan plukkede flere siv og lavede sin første panfløjte af dem.

Det andet vægtapet viser Io, som var en fornem prinsesse, der blev forført af gudekongen Jupiter. Han var dog i forvejen gift med Juno, så for at skjule sin affære med Io, kom han til hende på en sky. På himlen svæver Amor, erotikkens gud, med en blomsterranke.

Det tredje vægtapet fortsætter historien: Juno opdagede nemlig affæren.

For at skjule Io forvandlede Jupiter hende til en hvid kvie, men Juno fik alligevel fat i Io og satte giganten Argus med de hundrede øjne til at bevogte hende. Jupiter ville befri Io og sendte hende derfor guden Merkur til undsætning, som lullede Argus i søvn med sin fløjte, hvorefter han huggede hovedet af ham. Io var nu fri, men Juno hævnede sig ved at sende en stikkende bremse efter hende, hvilket sendte hende ud på en evig flugt. Tapetet viser øjeblikket før, Merkur hugger hovedet af den sovende Argus.