Vinterferie for børn

Siden opdateres når vi nærmer os vinterferien i 2025. Herunder kan du læse hvad der skete i 2024:

I skolernes vinterferie i uge 7 byder vi for sidste gang børn og barnlige sjæle velkommen ombord på Koldinghus’ udgave af Kongeskibet Dannebrog, inden udstillingen lukker 18. februar. Oplev skyggeteater, klæd dig ud som ægte matros, oplev den traditionelle polardåb og få dit helt eget polarbevis.

Vi inviterer til en spændende oplevelse ombord på Kongeskibet Dannebrog – eller rettere: i udstillingen Kongeskibet Dannebrog i Ruinsalen på Koldinghus. En eventyrlig og maritim rejse med masser af sjove aktiviteter fordelt rundt på slottet.

I Kirkesalen kan du to gange om dagen nyde et fantastisk skyggeteater, hvor du selv kan opleve den traditionelle polardåb, hvor modige søfarer døbes i isvand af Kong Neptun, efter de har krydset polarcirklen for første gang. En ceremoni som både H.M. Kong Frederik og hans mor H.M. Dronning Margrethe har været en del af på Kongeskibet Dannebrog.

I forestillingen inviteres hele familien til at deltage i ritualet, og børnene belønnes efterfølgende med et polarbevis, underskrevet af kaptajnen selv.
Udover skyggeteateret kan du lære at tyde signalflag, tegne dit eget drømmeskib, klæde dig ud som matros eller møde en ægte sømand, der deler hemmelighederne bag de vigtigste knob. Hele familien kan få taget et billede og sætte det ind i en fin ”guldramme” – et koøje, som kan tages med hjem til minde om en dejlig dag på Koldinghus.

For gæster, der interesserer sig mere for vores udstilling om pragtstellet Flora Danica, er der mulighed for at lave sin egen blomst af crepepapir. Denne aktivitet kan også opleves i uge 8 og foregår i Den Kongelige Workshop, der er åben alle dage fra kl. 11-16.

Få her hele overblikket over, hvad du kan opleve:

  • Oplev skyggeteater kl. 11.30 og kl. 13.30 om Kong Neptuns polardåb
  • Oplev polardåben selv og få dit helt eget polarbevis
  • Klæd dig ud som en ægte matros
  • Lær at tyde signalflag
  • Tegn dit eget drømmeskib
  • Mød en ægte sømand i Frederik 4.s sal, der lærer dig at binde knob
  • Tag et billede og få det med hjem i en særlig ”guldramme”
  • Se Dannebrog blive broderet i Det Historiske Værksted og hør fortællinger om broderi

Praktiske oplysninger

Hvornår: ikke offentliggjort for 2025
Pris: Alle aktiviteter er gratis, når der er betalt entré til museet | Gratis adgang for børn under 18 år samt for årskortholdere

 

Om udstillingen Kongeskibet Dannebrog

Koldinghus’ 800 m2 store ruinsal på fire etager danner ramme om udstillingen, som formidler livet ombord på Kongeskibet – for både Kongefamilien og mandskabet. Ruinsalens fire “dæk” er sat i spil i udstillingen og giver de besøgende en oplevelse af selv at stå ombord på skibet med sejldug, dækstole, redningskranse og udsyn til indsejlingen gennem Kolding Fjord – alt sammen tilsat lyden fra maskinrummet blandet med stemmerne fra skibets gaster og mågeskrigene fra de øvre dæk.

Det første, som publikum møder i udstillingen, er en 1:1-genskabelse af Kongeskibets stævn, der med en længde på 13,5 meter og en højde på 6 meter bryder gennem slotsruinens rustikke mure. I udstillingen er publikum også inviteret med helt ind i skibets værelser, hvor man kan opleve det smukke og elegante skibs indre. Udstillingen viser en lang række genstande med tilknytning til Kongeskibet, for eksempel H.M. Dronning Margrethes broderede puder til skibet, akvareller malet ombord af H.M. Dronning Margrethe, H.M. Kong Frederik og H.K.H. Prins Joachims matrostøj fra 1970’erne samt det strålerør, der blev brugt til Frederik 9.s morgenbad på agterdækket. Historien om livet ombord igennem tre generationer bliver fortalt gennem Kongefamiliens private film og fotografier.

Tilbage til oversigt