Påske på slottet for børn

Påskeferien 2022 er overstået. Siden bliver opdateret, når vi nærmer os påsken 2023, som falder i uge 14. Glæd jer til påske på Koldinghus 1.-10. april 2023.

 

Herunder kan du læse, hvad der skete i påsken 2022:

 

Hold påske på slottet, hvor Koldinghus markerer påsken med sjove familieaktiviteter, der knytter sig til påskens traditioner.

Børn og voksne kan bl.a. ridse mønstre og dekorere æg samt gå på jagt efter påskeharen, der atter er løs i sale og gange. Børn og voksne skal sammen følge dens fodspor, svare på spørgsmål undervejs og løse små opgaver. Med opgavehæftet i hånden lærer børnene bl.a. hvilket land påsketraditionen kommer fra og hvem der kommer med påskeæggene.

Køb billet til slottet her

Aktiviteter

Påskeharejagt
Alle dage kl. 10 – 17: Traditionen tro har påskeharens familie slået sig ned på Koldinghus og du skal rundt og finde dem alle i slottets sale. Undervejs vil du skulle løse forskellige opgaver, der har med påskens historie at gøre, og løser du den får du et lille påskeæg som tak for hjælpen.

Hvad vejer det store påskeæg?
Alle dage kl. 10 – 17: I Bibliotekssalen udstiller vi et stort æg fra Ole Chokolade, som alle gæster kan deltage i konkurrencen om at vinde. Den gæst, der med sit gæt kommer tættest på æggets vægt, vinder ægget.

Påske på slottet | Koldinghus

Dekorer dit eget påskeæg
Alle dage kl. 11 – 15: I Den Kongelige Workshop kan du prøve den svære kunst at ridse mønstre i et rigtigt hønseæg, ligesom Leonora Christina gjorde i Blåtårn. Der er også mulighed for at dekorere dit eget æg, som du enten kan tage med hjem eller hænge op på et af de små påsketræer, der er skudt op i workshoppen.

Springvandet pyntes
Alle dage kl. 10 – 17: Koldinghus har en tradition for at pynte og dekorere til påske. Dette inkluderer også springvandet Fortuna i Slotsgården som pyntes med både æg og blomster for at fejre forårets komme.

Springvandet pyntet | Koldinghus

Besøg Det Historiske Værksted
Lørdag 16. og søndag 17. april kl. 11 – 15: Vi demonstrerer den gamle ridseteknik som bl.a. Leonora Christina mestrede i 1600-tallet og viser, hvordan man med en nål, kan lave de smukkeste mønstre i kogte æg, der på forhånd er farvet med f.eks. løgskaller. Få opskriften på farvning af æg med, så du kan fortsætte øvelsen derhjemme.

Du kan også
Besøge Det kongelige Udklædningsværksted, hvor børn og voksne kan prøve de flotte dragter, som Den Kongelige Systue har kreeret siden 2010. Der er desuden en selfiestation, hvor der er rig mulighed for at få taget et anderledes familiefoto.

Besøge udstillingen Mary & Kronprinsesserne, der tager publikum med tilbage til Glücksburg-dynastiets fødsel, hvor Kronprinsesse Mary via projektioner guider gæsterne rundt i udstillingen og ud over sit eget virke også fortæller om prinsesse Louise, Kronprinsesserne Lovisa, Alexandrine og Ingrid.

Praktisk info

Alle aktiviteter er gratis, når der er betalt entré til museet.
Børn og unge under 18 år, årskorthavere samt Erhvervsklubben Kongernes Samling har gratis adgang til museet.

Påsketraditioner og -historier

Påsketraditionerne i den kongelige familie har i generationer været synonym med æg og familiehygge. Vores nuværende dronning ynder at dekorere påskebordet med bemalede hårdkogte æg, der under middagen bliver spist. Denne tradition går tilbage til 1970’erne, da det daværende tronfølgerpar begyndte at henlægge påskedagene til Marselisborg Slot. Her kom jagten efter påskeæg i parken for børn og voksne også til – i den kongelige familie til lyden af ringende klokker, som Prins Henrik indførte med inspiration fra sin egen barndom.

Ægget har til alle tider været en del af påsken, og folk i alle samfundslag har dekoreret æg på alle tænkelige måder. I den katolske kirkes langfaste, som varede i 40 dage op til påske, måtte man ikke spise æg. Det havde den konsekvens, at de første forårs-æg blev samlet ind uden straks at blive spist. Derfor var der rigeligt med æg, som trængte til at blive spist, når fasten sluttede påskelørdag. I gammel tid var det kutyme at gårdens tjenestefolk fik en del af deres løn i form af æg til påske og dekorerede æg blev ofte givet i gave.

Selve farvningen af æg kendes helt tilbage til 1600-årene. Den mest almindelige metode til at farve æg i gammel tid er at koge æggene med løgskaller hvilket giver en smuk gyldenbrun farve. Andre planter kan også bruges som stenlav, rødbeder, skarntyde, kaffegrums og teblade.

Leonora Christina, datter af Christian 4., sad fængslet i Blåtårn fra 1663 til 1685, og beskriver i sin selvbiografi ”Jammers Minde”, hvordan hun, som ellers ikke havde tilladelse til nogen form for adspredelse, fik lov at dekorere æg til påske. Bl.a. forærede hun et farvet æg bort, som hun havde ridset blomster på.

I dag bliver æggene i kongefamilien dekoreret med farver – både de hårdkogte æg på påskebordet og de pustede æg, der som pynt bliver hængt op.

Tilbage til oversigt