Påske på slottet
Påske 2023 er slut. Vi opdaterer siden, når vi nærmer os påsken 2024.
Herunder kan du læse, hvad der skete i påsken 2023:
I påskeferien sætter Koldinghus fokus på ægget, der igennem århundreder har været en del af påskens traditioner.
Tag på jagt efter påskeharen og svar på spørgsmål om påskens mange traditioner. Undervejs bliver der udleveret et æg til et samlehæfte, som til sidst kan veksles til et chokoladepåskeæg. Udover æggejagten kan man bl.a. trille æg, løbe æggeløb, puste fjer og selvfølgelig dekorere sit eget påskeæg.
Aktiviteter
Den Store Æggejagt
Da Kronprins Frederik og Prins Joachim var børn, indførte Prins Henrik påskeæggejagt i slotshaven på Marselisborg i Århus. Med til æggejagten hørte at Prins Henrik ringede med en lille klokke, der hjalp drengene med at lokalisere æggene.
Denne tradition er i år rykket ind på Koldinghus, hvor påskeharens familie atter er flyttet ind på slottet. Med et samlehæfte i hånden skal børnene rundt og finde påskeharen med hjælp fra små klokker og hver hare udløser et æg til samlehæftet. Når alle æg er samlet kan de veksles til et rigtigt chokoladeæg og muligheden for at male sit eget påskeæg i Den Kongelige Workshop.
Dekorer dit eget påskeæg
I Den Kongelige Workshop kan du dekorere dit eget påskeæg.
Besøg Det Historiske Værksted
Vi demonstrerer den gamle ridseteknik som bl.a. Leonora Christina mestrede i 1600-tallet og viser, hvordan man med en nål, kan lave de smukkeste mønstre i kogte æg, der på forhånd er farvet med f.eks. løgskaller. Få opskriften på farvning af æg med, så du kan fortsætte øvelsen derhjemme.
Hvad vejer det store påskeæg?
Alle dage kl. 10 – 17
I Den Kongelige Workshop udstiller vi et stort æg fra Ole Chokolade, som alle gæster kan deltage i konkurrencen om at vinde. Den gæst, der med sit gæt kommer tættest på æggets vægt, vinder ægget.
Se det smukt pyntede springvand
Koldinghus har en tradition for at pynte og dekorere til påske. Dette inkluderer også springvandet Fortuna i Slotsgården som pyntes med både æg og blomster for at fejre forårets komme.
Praktisk info
Hvornår: 1.-10. april, medmindre andet er angivet
Pris: Alle aktiviteter er gratis, når der er betalt entré til museet | Gratis adgang for børn og unge under 18 år samt årskortholdere.
Aldersgruppe: 5-11 år, men alle er velkomne
Varighed: ca. 2-3 timer
Mad og drikke:
Besøg Madkælderens café i Påskehaven i Frederik 4.s Sal alle dage kl. 12-16.
Her kan du købe:
Påskedeller med rugbrød 65,-
Påskedeller med kartoffelsalat og surt 118,-
3 tarteletter 88,-
Påskekager 40,-
Derudover også kaffe, te, øl og vand
Øvrige udstillinger og aktiviteter i påsken
Vi viser i øjeblikket to udstillinger: Kongeskibet Dannebrog og FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel. I begge udstillinger vil der i påsken være aktiviteter:
Hop ombord på Kongeskibet Dannebrog
- Lær at binde knob
- Klæd dig ud som sømand
- Tegn dit eget drømmeskib
- Lav dit eget koøje
- Mød “Kaptajn Storm”, der fortæller sjove og spændende historier fra Dannebrogs rejser (2. april – 9. april kl. 11.30 og 13.30)
Arbejdende Flora Danica-værksted
1. og 2. april kl. 10 – 15
I forbindelse med udstillingen Flora Danica – Verdens Vildeste Stel, får vi besøg af Gry Fager og Marlene Jørgensen, der begge arbejder på Royal Copenhagen som blomstermodellør og Flora Danica-maler. De vil demonstrere deres håndværk og er åbne for spørgsmål.
Klæd dig ud i flotte dragter
Besøge Det kongelige Udklædningsværksted, hvor børn og voksne kan prøve de flotte dragter, som Den Kongelige Systue har kreeret siden 2010. Der er desuden en selfiestation, hvor der er rig mulighed for at få taget et anderledes familiefoto.
Se billeder fra sidste år her
- Fotograf: Marie-Louise Bredvig
- Fotograf: Marie-Louise Bredvig
- Fotograf: Marie-Louise Bredvig
- Fotograf: Marie-Louise Bredvig
- Fotograf: Marie-Louise Bredvig
- Fotograf: Marie-Louise Bredvig
- Fotograf: Steen Pedersen
- Fotograf: Steen Pedersen
- Fotograf: Maria Tuxen Hedegaard
Historisk baggrund om påskeæg
At male påskeæg er en meget gammel tradition, som også blev praktiseret af Leonora Christina, datter af Christian 4., da hun sad fængslet i Blåtårn fra 1663 til 1685. I Leonora Christinas selvbiografi ”Jammers Minde” beskriver hun, hvordan hun, som ellers ikke havde tilladelse til nogen form for adspredelse, fik lov at dekorere æg til påske. Bl.a. forærede hun et farvet æg bort, som hun havde ridset blomster på.
Ægget har til alle tider været en del af påsken, og folk i alle samfundslag har dekoreret æg på alle tænkelige måder. I den katolske kirkes langfaste, som varede i 40 dage op til påske, måtte man ikke spise æg. Det havde den konsekvens, at de første forårs-æg blev samlet ind uden straks at blive spist. Derfor var der rigeligt med æg, som trængte til at blive spist, når fasten sluttede påskelørdag.
I gammel tid var det kutyme, at gårdens tjenestefolk fik en del af deres løn i form af æg til påske og dekorerede æg blev ofte givet i gave.
Selve farvningen af æg kendes helt tilbage til 1600-årene. Den mest almindelige metode til at farve æg var at koge æggene med løgskaller, hvilket giver en smuk gyldenbrun farve. Andre planter blev som fx stenlav, rødbeder, skarntyde, kaffegrums og teblade blev også brugt.