Fortuna-springvandet

I denne film tager museumsdirektør Thomas Thulstrup dig helt tæt på historien om springvandet Fortuna, der har motiv og dimensioner som den nu forsvundne vandkunst, Christian 4. fik opstillet i gården i slutningen af 1500-årene.

Historien om Fortuna-springvandet

Til trods for at Lykkens gudinde, Fortuna, er et af Jette Vohlerts hovedværker, så troner hun hovedløst i slotsgården.
Kort fortalt er alle Jette Vohlerts mytologiske figurer uden hoveder, fordi hun ikke ønsker at personificere dem. De er desuden alle udført som fragmenter for at underbygge det symbolske budskab, de hver især har.

Fortuna, der er Lykkens gudinde, har gennem århundreder været et yndet motiv i billedkunsten. Ofte ses hun med bind for øjnene og bærende et overflødighedshorn, hvorfra frugter vælter ud. Lykken er tilfældig, for hun strøer sine gaver i blinde. At Jette Vohlerts statuer konsekvent er uden hoveder, giver blot Fortunas tilfælde en ekstra pointe, da gudinden jo ikke blot er blindet.

Fortuna-skulpturen, der er ca. 2,5 meter høj og støbt i bronze, står på en kugleskalformet skål i et bassin af gråsort bornholmsk granit. Bassinets bund ligger under gårdens niveau for at give det karakter af brønd, og det faldende terræn optages langs bassinets sider. Uden at det kræver store vandmængder, pumpes vandet med moderat tryk op til overflødighedshornet og fire vandsøjler i skålen, hvorfra det plasker ned i bassinet gennem fire huller.