Rundvisninger

En temaomvisning på Koldinghus giver jer en unik, fælles museumsoplevelse.
Kongernes Samling Koldinghus tilbyder guidede ture for grupper, hvor I kan fordybe jer i et særligt emne eller en specifik udstilling.

​Omvisningen er af en times varighed og kan f.eks. tage udgangspunkt i slottets historie, arkitekturen/restaureringen eller en aktuel særudstilling. Eller måske noget helt andet. Vi har mulighed for at tilpasse arrangementet lige efter jeres ønsker og interesser.

Se hvilke temaomvisninger vi tilbyder nedenfor.

 

Historiske fortællinger

Historiske Fortællinger er en fortælletime, hvor I bliver ført rundt på slottet og får fortalt nogle af de mange spændende historier, der knytter sig til vores gamle kongeslot.

​​Hør bl.a. om Frederik 4., der forelskede sig i Riddersalen på Koldinghus og om Chr. 4.s fester og byggerier i 1600 tallet. I får også historien om den 14-årige prinsesse, der kom fra England for at blive gift med den sindssyge Chr. 7. og historien om den franske marskal, der var sendt til Kolding af Napoleon.

Arrangementet henvender sig til alle aldersgrupper.

​​Varighed 
Rundvisningen varer 1 time.

 

Koldinghus, kongerne og religionen

Gå på opdagelse i 200 års religionshistorie.

Rundvisningen i Koldinghus, Kongerne og Religionerne giver jer mulighed for at opleve Koldinghus og Koldings ældste kirke i selskab med en erfaren og engageret historiefortæller og guide. Dagen byder på levende og spændende formidling af 200 års religionshistorie. Fra Katolicismen til pietismen.

​Vi begynder med at besøge Jyllands sidste kongeborg Koldinghus, hvor I blandt andet kan opleve nordens første protestantiske kirkerum, Chr.3’s Kapel. Undervejs fortælles historierne om de tre konger Christian 3., Christian 4. og Frederik 4., som repræsenterer hver sin religiøse retning og som hver især har sat sit præg på slottets enestående arkitektur. Herefter er der mulighed for et besøg i Madkælderen eller for at udforske slottet på egen hånd. Rundvisningen afrundes med et spændende besøg i byens ældste kirke, Sct. Nicolai, fra 1250.

​Der er også mulighed for en heldagstur, hvor den interessante historieformidling begynder allerede i bussen. I sørger som gruppe selv for betaling og leje af bus og vælger selv, hvorfra I vil starte turen. Guiden vil stå på bussen sammen med jer og være med fra start til slut. Undervejs vil hun give en introduktion til Koldinghus, og herudover vil der også være plads til gode anekdoter og en sang.

​Guide på turen er Lisbeth Weitemeyer, cand.mag., dramaturg, historiefortæller, forfatter til bl.a. ”Leonora Christina – fra kongedatter til jammer”, ”Herregårdshistorie” og ”Nisserne på Koldinghus”.

​​Varighed
Minimum 1 time, vi anbefaler 2 timer.

Pris

 

Koldinghus’ arkitektur

Oplev mødet mellem nyt og gammelt, når en af slottets guider tager jer med rundt i slottets arkitektoniske perle, Ruinsalen. Her kan I høre historien om Ruinsalens forvandling fra udbrændt ruin til arkitektonisk mesterværk.

​Arkitektparret Inger og Johannes Exner fik i 1972 overdraget renoveringen af Koldinghus, som i mere end 150 år havde ligget hen som en udbrændt ruin. Formålet med restaureringen var ikke at genopbygge slottet, som det stod før branden i 1808. Derimod stræbte arkitektparret Exner efter at røre ruinen så lidt som muligt og vise den som en dramatisk periode i slottets og rigets historie. Ruinen blev derfor beskyttet af en ny og imponerende arkitektur, der indrammer og understreger ruinens fortælleværdi.

Rundvisningen i Koldinghus’ arkitektur giver jer mulighed for at høre historien bag slottets største og fornemste genstand, Ruinsalen, der i 1993 blev tildelt Europas Nostras pris for kulturarv og som dag er en vigtig kilde til viden om slottets bygningshistorie.

​Varighed
Rundvisningen varer 1 time.

 

Slotsbrand, storpolitik og spaniere

Var det de spanske soldater der brændte slottet ned? Er der mange efterkommere af spanske soldater i Kolding? Ville de spanske soldater myrde Bernadotte? Der er myter omkring slotsbranden og de spanske troppers ophold i Kolding, men vi vil aflive dem, og gøre deltagerne klogere på, hvad der virkelig skete.

Natten mellem den 29. og 30. marts 1808, udbrød der en altødelæggende brand på Koldinghus, der fik det stolte gamle slot til at styrte i grus.

Hør den dramatiske beretning om storpolitiske intriger, et sjovt kulturmøde og heltemod, når en af slottets guider viser hvor på slottet begivenhederne fandt sted.

Hør den spændende beretning om dengang Koldinghus var en brik i Napoleonskrigenes politiske spil om magten i Europa og om de dramatiske begivenheder på Koldinghus da slottet brændte.

Det er også en stærk fortælling om stærke personligheder i begivenhedernes centrum, hvor I bl.a. møder en af Napoleons dygtigste feltmarskaler, en handlekraftig oberstinde og en sværmerisk ungmø.

Var det de spanske soldater der brændte slottet ned? Er der mange efterkommere af spanske soldater i Kolding? Ville de spanske soldater myrde Bernadotte? Der er myter omkring slotsbranden og de spanske troppers ophold i Kolding, men vi vil aflive dem, og gøre deltagerne klogere på, hvad der virkelig skete.

​Varighed
Rundvisningen varer 1 time

Praktiske informationer

Varighed
Varigheden kan variere. Læs under hver enkel temarundvisning ovenover, hvad vi anbefaler. Rundvisningerne tilbydes også på engelsk.​​

​Pris
Samlet pris for en gruppe på maks. 25 personer: 900 kr.
Prisen er eksklusiv entré. ​
Se entrépriser her.

Book en rundvisning her:
Kontakt:
Dorte Lindstrøm
Tlf.: 24456074
​Mail: dln@kosa.dk

Du kan også booke rundvisninger i vores aktuelle særudstillinger. 
Se aktuelle særudstillinger her.