Stueetage

Dronning Louises private salon

Dronning Louise var gift med Christian 9., og parret blev allerede i samtiden kaldt “Europas svigerforældre” på grund af børnenes fordelagtige ægteskaber. Hendes private salon eller stue er ligesom Christian 9.s arbejdsværelse indrettet i klunkestilen, som her ses fuldt udfoldet i en feminin variant. Værelset havde oprindeligt en tilsvarende placering på beletagen i Christian IX’s Palæ. Kongeparret delte palæet mellem sig, så Kongen indrettede sig i stueetagen, Dronningen på beletagen.

Dronning Louises private salon skiftede løbende indretning frem til hendes død i 1898. Møblerne skiftede betræk, der blev sat nye gardiner op, og der kom flere genstande til, heriblandt fotos og malerier af den store familie. Det var typisk for klunkestilen at blande dyre ting med billige, idet den nymodens masseproduktion på den tid gjorde det lige så spændende at have kopier som at have originaler.

Fra salonen her førte Dronning Louise sin omfattende korrespondance med slægtninge i andre europæiske fyrstehuse, og det var her, hun lavede sit ofte avancerede håndarbejde.

Næste værelse ->

Relationer