Den udvalgte prins Christian

Den udvalgte prins Christian var søn af Christian 4. og dronning Anna Cathrine af Brandenburg. I 1634 blev han gift med prinsesse Magdalena Sibylla af Sachsen.

Prins Christian blev i 1608 valgt af rigsrådet som tronfølger, og han fik en grundig uddannelse. I 1626 fik han overdraget regeringsmagten, mens Christian 4. førte krig i Tyskland. Prinsen indledte i samme periode et forhold til adelsdamen Anne Lykke. Dette og hans udsvævende livsførelse i øvrigt vakte hans faders mishag, og han deltog derefter sjældent i rigets styrelse. Hans bryllup med Magdalena Sibylla i 1634 kendes under navnet Det Store Bilager. Brylluppet blev fejret med overdådige festligheder, som skulle demonstrere, at Danmark-Norge trods den fejlslagne indblanding i Trediveårskrigen i 1626 fortsat var en førende europæisk magt.

Prinsens udsvævende liv havde bragt ham i dyb gæld og ødelagt hans helbred, og han døde i 1647 på en kurrejse – et år før sin far. Christian var en stor samler af kunst og oldtidsgenstande; hans samling omfattede bl.a. det store guldhorn.