Dronning Alexandrine

Dronning fra 1912. Født Prinsesse Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin og ældste barn af Storhertug Friedrich Franz 3. og Storhertuginde Anastasia. Gift i 1898 med Prins Christian (10.) og mor til Prins Frederik (9.) og Prins Knud (senere arveprins).

Dronning Alexandrine var opvokset i Schwerin (Nordtyskland) og Cannes (Sydfrankrig), hvor familien hyppigt opholdt sig af hensyn til faderens helbred. Barndommen var præget af stadige sportsaktiviteter, og hun spillede i en tidlig alder klaver på højt niveau. Hendes store musikinteresse fulgte hende livet igennem og blev videregivet til hendes lige så musikalske ældste søn, Prins Frederik (9.).

Dronning Alexandrine var af natur tilbageholdende og havde svært ved at vænne sig til den offentlige opmærksomhed i sine første år som dronning. Hun undgik helst mediernes søgelys, men udførte ellers sine opgaver forbilledligt. I hjemmet var hendes tilstedeværelse helt afgørende for sønnerne, idet Christian 10. var kendt for at skabe en vis kasernestemning omkring sig. Med sit milde væsen udgjorde Dronning Alexandrine en uvurderlig modvægt til sin mand. Dronning Alexandrine bedrev til sin død et omfattende velgørenhedsarbejde og var en ivrig golfspiller og fotograf, som tillige lavede håndarbejde på højt niveau.

 

Relationer