En dronnings smykkeskrin

Kongernes Samling markerede Hendes Majestæt Dronningens 50-års regeringsjubilæum med særudstillingen ”En dronnings smykkeskrin – 50 år på tronen fortalt i smykker”. Udstillingen blev vist på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg til og med 23. oktober 2022.

Dronningen råder over en meget stor smykkesamling, som Dronningen benytter meget bevidst og aktivt – og med omhu og omtanke. For Majestæten er smykker nemlig ikke bare smykker. De er symboler og bærere af minder, venskaber, kontinuitet, af livet som Danmarks regent gennem 50 år og 50 års Danmarkshistorie.

Udstillingen præsenterede for første gang nogensinde over 200 kendte og mindre kendte smykker fra Dronningens smykkesamling. Hvert smykke i udstillingen er bærer af en historie og refererer til en eller flere private eller officielle begivenheder i Dronningens 50-årige regeringsperiode.

Som en helt særlig oplevelse i udstillingen har Dronningen selv indvilliget i at lægge stemme til den audioguide, som de besøgende får udleveret. Med audioguiden i hånden kan man derfor undervejs i udstillingen høre Dronningen selv fortælle om udvalgte smykker og begivenheder. Hørehæmmede kan få udleveret en teleslynge eller et headset i billetsalget, der kan bruges til audioguiden. Du kan også læse alle lydfortællingerne i en skriftlig version, der udleveres i billetsalget. Den skriftlige version findes på dansk, tysk, fransk og engelsk.

I udstillingen kan du også opleve en blomsterinstallation. Loftet i rummet “Arven fra mor” er dekoreret med fine blomster af papir, der lyser op. Værket er inspireret af Dronning Ingrids haveanlæg fra Graasten Slot og frembragt af kunstneren Veronica Hodges. Værkets titel er ”En bid af en have”, og de over 1200 blomster fra pæoner til kirsebærblomster er alle håndlavede i papir. Læs mere om blomsterinstallationen her

Kongeres Samling har i samarbejde med Politikens Forlag udgivet bogen ‘En dronnings smykkeskrin’. I bogen fortæller Dronning Margrethe om sit forhold til smykkerne i sin private smykkesamling, der rummer arvestykker, gaver og også smykker, som Dronningen selv har ladet fremstille, eller som hun har valgt. Bogens forfatter, Heidi Laura, dykker ned i smykkernes historie og de mange fortællinger, som de bærer på om kongefamilien og om Danmark. Læs mere om bogudgivelsen her

I forbindelse med udstillingen på Amalienborgmuseet blev der tilbudt en foredragsrække med emner, der stiller skarpt på regeringsjubilæet, smykkerne, smykkedesign og historien.

Udstillingsdesign: Anne Schnettler

Dyk ned i udstillingen hjemmefra

Læs mere om “En dronnings smykkeskrin” og se billeder og film fra udstillingen i vores digitale medlemsunivers Kongernes Samling Ekstra lige her.

For brug af pressebilleder kontakt kommunikationschef Nanna Ebert:
Mail: ne@kosa.dk. Tlf.: 5133 6644

Læs om udvalgte smykker i udstillingen her

Presseside 

Sponsorer og fonde

Smykker hjemtaget til privat brug

“En dronnings smykkeskrin” præsenterer over 200 af Dronningens private smykker. Dronningen bruger aktivt sin smykkesamling, så gæster i udstillingen vil derfor sommetider kunne opleve, at nogle af smykkerne er hjemtaget til privat brug.

Teaser med museumsdirektør Thomas Thulstrup

Hør Thomas Thulstrup fortælle om opbygningen af udstillingen i filmen herunder.