Beskrivelse af Marmorgemakket

Det lille 3-fagsrum blev i årene 1668 – 71 indrettet som audiensgemak for Frederik 3. Rummet er skabt som en hyldest til enevælden, der blev indført af kongen i 1660. Det intime rum er derfor fyldt med dekorationer, der viser symboler på kongemagten og på Danmarks samlede riger – fra Grønland og Island i nord, Færøerne i vest, Bornholm og Øsel (Estland) i øst samt Holsten i syd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marmorgemakket efter istandsættelsen.

Loftet efter behandling.

Stukloftet med store tredimensionelle figurer omkranser en række malerier: I midten af loftet er der to lærredsmalerier med puttier (engle), blomsteranker og skriftbånd. der forestiller de kongelige symbolers himmelske oprindelse. Spredt rundt på loftet er der bemalede medaljoner, der hver repræsenterer en figur i det danske rigsvåben, som det tog sig ud i 1600-tallet.

Væggene er inddelt i felter og dekoreret i barokstil med kantede pilastre og profilerede søljekapitæler. De enkelte vægfelter er dekoreret med rektangler, cirkler og romber. Øverst er der en gesims med en typisk barokprofil. Herunder et fladt vægstykke med flade pilastre. Så følger endnu en gesimsfrise af lyst stukmarmor med en kantet profil. Denne bæres af endnu et sæt kapitæler, der er modeleret med volutter, blade og blomster.

Overalt er væggene beklædt med stukmarmor i brune, sorte, hvide, blå, gule og røde farver.

Dørenes fyldninger er ligesom væggene dekorerede med romber. De er udført som lak-marmoreringer i sort, hvidt, rødt, gult og blåt samt smukt udførte monogrammer i rødt, blåt og grønt på lys marmorering.

Marmorgulvet er lagt med bånd af store sorte og hvide marmorfliser, der omkranser seks felter af marmormosaik i sorte, grå, hvide og røde farver i et ristlignende motiv.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMarmorgemakket efter istandsættelse.