Prinsgemalens frimærke

Bemærk venligst, at dette er en arkivside over en tidligere udstilling, der ikke længere kan ses på Amalienborg. 

I anledning af HKH Prinsgemalens 80-års fødselsdag d. 11. juni 2014 har Post Danmark, Post Greenland og Posta Føroyar i samarbejde udgivet et nyt frimærke. Frimærket vises med tilhørende fotos i en montre i Spisestuen på museet, hvor miniudstillingen kan ses frem til årsskiftet.

H.K.H. Prinsgemalen, der blev født i Frankrig som Henri Marie Jean André Greve de Laborde de Monpezat, uddannede sig bl.a. inden for orientalske sprog og gik herefter i fransk udenrigstjeneste. Det var i tiden som diplomat i London, han traf H.M. Dronningen, daværende Tronfølger Prinsesse Margrethe, der da studerede i England. Parret blev gift i København i 1967 og har sønnerne D.K.H. Kronprins Frederik og Prins Joachim.

I det officielle arbejde for Danmark har Prinsgemalen mange opgaver, bl.a. en lang række protektioner for danske og internationale organisationer. Tilknytningen til Frankrig er bevaret, idet Regentparret ejer vinslottet Caix i Cahors. Prinsgemalens kunstneriske talenter har gennem mange år vist sig især i form af skulpturer og digte.

På frimærket, der sælges i striber med fire stk., ses Prinsgemalen fotograferet af Torben Eskerod. En håndskrevet gengivelse af de første linjer af Prinsgemalens digt Egernet vises ligesom hans monogram, der går igen på førstedagsark og -konvolut. Der er desuden udgivet en specialmappe med ét frimærke fra hver af de tre dele af rigsfællesskabet.

Der er tidligere udgivet frimærker med Prinsgemalen, ligesom hans portræt bl.a. optræder sammen med Dronningens på flere mærker.