Prinsgemalens frimærke

Bemærk venligst, at dette er en arkivside over en tidligere udstilling, der ikke længere kan ses på Amalienborg. 

I anledning af HKH Prinsgemalens 80-års fødselsdag d. 11. juni 2014 har Post Danmark, Post Greenland og Posta Føroyar i samarbejde udgivet et nyt frimærke. Frimærket vises med tilhørende fotos i en montre i Spisestuen på museet, hvor miniudstillingen kan ses frem til årsskiftet.

H.K.H. Prinsgemalen, der blev født i Frankrig som Henri Marie Jean André Greve de Laborde de Monpezat, uddannede sig bl.a. inden for orientalske sprog og gik herefter i fransk udenrigstjeneste. Det var i tiden som diplomat i London, han traf H.M. Dronningen, daværende Tronfølger Prinsesse Margrethe, der da studerede i England. Parret blev gift i København i 1967 og har sønnerne D.K.H. Kronprins Frederik og Prins Joachim.

I det officielle arbejde for Danmark har Prinsgemalen mange opgaver, bl.a. en lang række protektioner for danske og internationale organisationer. Tilknytningen til Frankrig er bevaret, idet Regentparret ejer vinslottet Caix i Cahors. Prinsgemalens kunstneriske talenter har gennem mange år vist sig især i form af skulpturer og digte.

På frimærket, der sælges i striber med fire stk., ses Prinsgemalen fotograferet af Torben Eskerod. En håndskrevet gengivelse af de første linjer af Prinsgemalens digt Egernet vises ligesom hans monogram, der går igen på førstedagsark og -konvolut. Der er desuden udgivet en specialmappe med ét frimærke fra hver af de tre dele af rigsfællesskabet.

Der er tidligere udgivet frimærker med Prinsgemalen, ligesom hans portræt bl.a. optræder sammen med Dronningens på flere mærker.

Relationer

Fra forelskelse til guldbryllup

Bemærk venligst, at dette er en gammel udstilling, der ikke længere kan ses på Amalienborg. Udstillingen blev vist fra 18. september 2014 til 26. november 2017. I anledning af D.M. Kong Konstantin og Dronning Anne-Maries guldbryllup vises fra d. 19. september en mindre særudstilling på Amalienborgmuseet. Udstillingen præsenterer bl.a. unikke gallakjoler, som H.M. Dronning Anne-Marie nyligt har overdraget til museet. Deres Majestæter Kong Konstantin og Dronning Anne-Marie, førhen Hellenernes Kongepar, blev gift den 18. september 1964, og nu, 50 år efter, fejrer parret guldbryllup. Kærligheden mellem den græske kronprins og det danske kongepars yngste datter blomstrede tidligt. Kronprins Konstantin anmodede på Amalienborg Kong Frederik 9. om Prinsesse Anne-Maries hånd. I perioden mellem forlovelsen og det planlagte bryllup afgik den vordende brudgoms far, Kong Paul, imidlertid ved døden, så det var Grækenlands unge konge, der fik sin dronning ved vielsen i Athens domkirke. For første gang i historien blev et kongeligt bryllup vist i tv og biografer og set af millioner af mennesker i mange lande. Kongeparret rejste i 1967 i eksil efter Kongens mislykkede modaktion mod militærkuppet, og i 1974 blev landet erklæret republik. Parret boede mange år i England, indtil de i 2013 flyttede tilbage til Grækenland. D.M. Kong Konstantin og Dronning Anne-Marie har fem børn, hvoraf de tre ældste er gift, samt ni børnebørn. Den internationale familie har aner og slægtninge i en række af Europas fyrste- og kongehuse. Tilknytningen til Danmark er bevaret med nære familierelationer, og parrets sølvbryllup i 1989 blev holdt her i landet. Guldbrylluppet den 18. september 2014 fejres i Grækenland. Guldbrudeparret er begge efterkommere af Christian 9. og Dronning Louise, der var det første og hidtil eneste danske kongepar, som har kunnet fejre guldbryllup, hvilket fandt sted i 1892. Udstillingen blev vist fra 18. september 2014 til 26. november 2017.

Prinsesse Benedikte 70 år

Bemærk venligst, at dette er en arkivside over en tidligere udstilling, der ikke længere kan ses på Amalienborg.  I anledning af Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benediktes 70-årsdag 29. april 2014 har Post Danmark udgivet et nyt frimærke. Frimærket vises med tilhørende fotos i en montre i Spisestuen på museet, hvor miniudstillingen kan ses frem til årsskiftet. Frimærket sælges med merpris til fordel for de danske spejderorganisationer, som er blandt de protektioneer, Prinsessen er mest kendt for. Siden ungdommen har H.K.H. Prinsesse Benedikte været engageret i både dansk og internationalt spejderarbejde, og fra sin mor, Dronning Ingrid, overtog Prinsessen hvervet som formand for Danske Pigerspejderes Fællesråd alleredei 1965. Der blev også udgivet et frimærke med Dronning Ingrid som spejder; nemlig i 1960 i anledning af Dronningens 25-års jubilærum som protektor for de blå og grønne pigespejdere i Danmark, H.K.H. Prinsesse Benedikte voksede op på Amalienborg som mellemste datter af Frederik 9. og Dronning Ingrid. I 1968 blev Prinsessen gift med Prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, og parret har tre børn. Trods familieliv i Tyskland har Prinsessen gennem alle årene været dybt engageret i officielle opgaver i Danmark, heriblandt som protektor for bl.a. en lang række humanitære og sportslige organisationer. Frimærket, der sælges i striber med fem stk., viser Prinsesse Benedikte sammen med unge danske spejdere. På førstedagsarket og -konvolutten ses Prinsessens monogram, og portrættet er graveret af Wolfgang Mauer efter det seneste officielle foto, som er taget af Christina Hauschildt. Fotos er af Carsten Andersen, og frimærket er udført af Per Ingemann med tegning af Mauer.