CollectionCare konserveringsprojekt

På denne side opdaterer vi med de nyeste informationer om CollectionCare. Se introduktionsvideoen for projektet nedenfor.

Konservering på tværs af landegrænser

Kongernes Samling er en del af konserveringsprojekt CollectionCare, der med støtte fra EU-Kommissionen har til opgave at udvikle et innovativt supportsystem til brug af konservatorer på små og mellemstore museer rundtom i Europa. Supportsystemet skal understøtte den præventive konservering på museerne, der går ud på at forhindre eller udsætte kunstgenstandes nedbrydning og dermed bevare dem for eftertiden.

Teknikken bag projektet

Nedbrydningsprocessen er forskellige fra genstand til genstand, alt efter materiale, og påvirkes af faktorer som fx temperatur, lys, luftfugtighed og vibrationer, hvis udsving kræver nøje overvågning. Målet for CollectionCare-projektet er derfor at udvikle et intelligent system, der kan monitorere de miljømæssige forhold for hver enkelt genstand på et hvilket som helst tidspunkt og et hvilket som helst sted, hvad enten den er udstillet, opmagasineret eller på vej til udlån på et andet museum. Monitoreringen skal bruges som basis for forudsigelser om genstandens nedbrydning og tilbyde de nødvendige forslag til dens ideelle konservering.

Systemet vil integrere den nyeste forskning og teknologiske udvikling inden for monitorsystemer, trådløs kommunikation, big data, cloud computing og degrationsmodeller i ét enkelt system. Sensorer tilknyttet den enkelte genstand er tilsluttet ’skyen’, hvor informationen analysereres og sammenholdes med den enorme database, der herefter genererer en automatisk risikoanalyse samt udbedringsforslag og sender dette direkte til det ansvarlige personale på det givne museum.

Projektets udvikling

Projektet er inddelt i 10 såkaldte “work packages” (WP) med hver deres målsætning. Pr. 3. april 2020 er WP 1,2,3,4 og 7 igangsat. Dette betyder bl.a., at cloud infrastrukturen og dataopbevaringsteknologien er designet og udviklet, og at en prototype er blevet testet på Museo delle Origini i Rom med fine resultater.

Læs mere om CollectionCare

Hvis du vil læse mere, kan du besøge CollectionCares hjemmeside. Har du en smartphone, kan du også scanne denne QR-kode, der tager dig direkte til forsiden.

 

Følg CollectionCare

I følgende liste finder du links til alle CollectionCares platforme:

Vil du modtage nyheder om projektet på mail, kan du også tilmelde dig CollectionCares nyhedsbrev.

CollectionCare i den danske presse