Kroneserien

Mød kongerne, dronningerne og deres samtid i vores nye bogserie. De første udgivelser kom i 2015, og der er netop udkommet yderligere fire bøger i rækken.

Kongernes Samling sætter spot på den kongelige historie i samarbejde med forlaget Historika. Det drejer sig om rigt illustrerede bøger, der er skrevet af vores fagfolk, men med bred formidling for øje. Bøgerne er velafbalancerede, så de i et mindre, appetitligt format kommer godt rundt om emnerne uden hverken at fortabe sig eller blive overfladiske. Samtlige titler udkommer på både dansk og engelsk, flere er på vej, og det er 100% kongeligt…

De nye titler i Kroneserien er:

Christian 5. Tronens første arving

Christian 5. regerede fra 1670 til 1699. Han var den første, der besteg tronen som arvekonge, efter at arvemonarkiet og enevælden var blevet indført under Frederik 3. I Christian 5.s tid blev statsmagten centraliseret og enevælden konsolideret, og han gjorde et kvalificeret, men forgæves forsøg på at generobre Skåne.

Frederik 4. Konge på egne betingelser

Frederik 4. regerede fra 1699 og 1730, og blandt de enevældige konger i danmarkshistorien har ingen regeret så egenrådigt som han. Frederik 4. påtog sig personligt at bestemme mest muligt af rigets anliggender, og det fungerede forbavsende godt.

Frederik 7.Grundlovens giver

Frederik 7. regerede Danmark fra 1848 til 1863 og indførte i 1849 den første grundlov i Danmark. Trods sine store svagheder som regent fremstår han som en af de mest markante skikkelser i kongerækken. Han var et ejendommeligt menneske med et temmelig uligevægtigt sind, og han var på mange måder et sort får inden for kongefamilien.

Frederik 8. og dronning Lovisa. Det oversete kongepar

Frederik 8. og dronning Lovisa fik kun seks år på tronen, fra 1906 til 1912. Forinden måtte de vente fire årtier som kronprinspar, hvilket gav dem nogle særlige udfordringer – ikke mindst i forhold til den øvrige kongefamilie, som de havde et anstrengt forhold til. Frederik og Lovisa var på flere måder moderne mønsterbrydere, og det blev ikke altid taget dem lige venligt op af hverken familien eller offentligheden.

I Kroneserien findes allerede:

Christian 4. – Danmarks store renæssancekonge
Kendte og mindre kendte sider af Danmarkshistoriens mest farverige konge; bogen kommer rundt om kongens krige, kvinder, politik, bygningsværker, samtid og betydning for eftertiden.

Frederik 3. Kongen, der greb magten
Midten af 1600-tallet var en skelsættende periode i dansk historie, hvor Frederik 3. efter et krigsnederlag til Sverige, indførte enevælden i Danmark-Norge. Samtidig blomstrede pragten ved hoffet med dronning Sophie Amalie som det strålende midtpunkt, hvilket kunne give indtryk af, at landet var bedre kørende, end det egentlig var.

Christian 8. Konge af først Norge og siden Danmark
Christian 8. var rigets sidste enevældige konge og tog initiativ til både den danske og den norske grundlov. Hans og dronning Caroline Amalies tid var præget af politisk uro, men også kulturel rigdom, og deres omgangskreds omfattede bl.a. H.C. Andersen, N.F.S. Grundtvig, Bertel Thorvaldsen, C.W. Eckersberg, Adam Oehlenschläger og H.C. Ørsted.

Christian 9. og dronning Louise. Europas svigerforældre
Kongeparret var det første par i den glücksborgske slægtslinje på Danmarks trone. Starten var svær, da de besteg tronen i 1863 kun et år før krigsnederlaget til Preussen og Østrig året senere. Til gengæld blev de efterhånden populære i befolkningen, bl.a. fordi de fik deres seks børn gift så fordelagtigt, at man allerede i samtiden kaldte dem for ”Europas svigerforældre”.

Christian 10. og dronning Alexandrine. Regentpar mellem verdenskrigene
I kongeparrets regeringsperiode (1912-47) forandrede verden sig dramatisk, og to verdenskrige samt dybe økonomiske kriser bidrog til kongeparrets store betydning som nationalt samlingspunkt. Samtidig fandt det danske monarki sin plads i det moderne parlamentariske demokrati, og med de moderne massemediers fremkomst blev kongefamilien nærværende i offentligheden.

Frederik 9. og Dronning Ingrid – Det moderne kongepar
I kongeparrets tid fik monarkiet den form, som vi kender i dag. Frederik 9. og dronning Ingrid var populære i deres tid, hvilket ikke mindst skyldtes deres evne til at åbne Kongehuset mere mod omverden.

Magt, pragt og diamanter – Danmarks regalier og kronjuveler
Ingen kongelig historie uden kronjuvelerne og kongekronerne! Med bogen kommer vi helt ind i hjertekulen på monarkiet igennem mere end 400 år og kan undervejs nyde de nye, overdådige fotografier af både kronjuvelerne og regalierne.

Amalienborg og Frederiksstaden- Slottet og den kongelige bydel
Bydelen er et hovedværk i europæisk rokokoarkitektur og et udtryk for 1700-tallets idealer indenfor byplanlægning, samfundssyn og æstetik. En gåtur i Frederiksstaden med et besøg på slotspladsen bliver en helt anden oplevelse med bogen i hånden, men bogen kan ligeså vel nydes hjemme i sofaen.

Rosenborg – Lystslot og skatkammer
Ny rigt illustreret guidebog til slottet. Bogen tager læseren med på en rundtur fra Christian 4.s skrivestue og toilet til riddersal og skatkammer. Rummene uddybes med udvalgte genstandsfortællinger og historiske nedslag.

Find bøgerne i Kongernes Samlings webshop lige her.

Tilbage til oversigt