Forelæsning om luksus, kongehus og kolonier

Forårets forelæsning på Amalienborg i samarbejde med Folkeuniversitetet i København er ved seniorforsker, ph.d., dr.phil. Mikkel Venborg Pedersen, Nationalmuseet. Forelæsningen tager udgangspunkt i luksusforbrug. Efter en forsigtig begyndelse i 1600-tallet slog forbruget af luksusvarer fra kolonierne for alvor igennem i Danmark-Norge i 1700-tallet. Både import fra danske besiddelser, varer fra andre europæiske og oversøiske områder og en hjemlig luksusindustri opstod og blomstrede. Kongehuset og adelen havde en dobbelt rolle som entreprenører og aftagere.

Porcelænsfabrikker, sukkerraffinaderier, bomuldspinderier, tobaksfabrikker og et utal af kompagnier, skibsfællesskaber og rene spekulationsforretninger blev etableret – og faldt.

Forelæseren vil på baggrund af studier, fremlagt i bogen Luksus. Forbrug og Kolonier i det 18. århundrede (2013), berette om særligt kongehusets forbindelser til den nye, eksotiske luksus.

Forelæsningen finder sted i Gallasalen på Amalienborg onsdag den 9. marts 2016 kl. 16.15-18.00. Deltagerne har gratis adgang til museet på Amalienborg i åbningstiden kl. 11-16 på forelæsningsdagen.
Tilmeld dig her.

Billedet viser en tallerken fra det såkaldte Dronning Juliane Marie-stel med rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads som motiv. Del af service, der var blandt Den Kgl. Porcelænsfabriks første produkter i 1700-tallets sidste del. Frederik 5.s 2. hustru, Dronning Juliane Marie, var blandt de førende i produktion af nye varer og afgørende i etablering af Den Kongelige Porcelænsfabrik, hvor servicet med rytterstatuen af hendes afdøde gemal som motiv var en eksklusiv kongelig bestilling ligesom flora danica-servicet. 

Tilbage til oversigt