Fra Kongehusets gemmer

Fra kælder til kvist på de kongelige slotte slumrer et hav af minder fra en svunden tid. Kongernes Samling vækker nu et udpluk til live i udstillingen ”Fra Kongehusets gemmer” på Amalienborg. H.M. Dronningen og Kongehusets kurator Elisabeth von Buchwald har plukket fra pulterrum og magasiner til udstillingen, der genskaber otte af Kongehusets depoter med mere end 2000 genstande.

GEMT, GLEMT, GENBESØGT
Vi gemmer alle, og Kongehuset er ingen undtagelse. Her er den samme drivkraft på spil som hos andre – der er ting, der er svære at slippe. Ting, der repræsenterer en symbolsk eller materiel værdi og genstande, der fortæller en historie om en begivenhed eller en savnet person. Gemmelyst handler om identitet; om bevidstheden om familiefortællingen og historien.

At kunne præsentere 2000 kongelige ejendele i en udstilling er en sand guldgrube for Kongernes Samling, hvis mission det er at formidle den kongelige historie. Tingene spænder fra det beskedne til det overdådige, fra det pudsige til det alvorlige, fra det helt private til det mere officielle, fra det slidte til det næsten ubrugte. Der er ældre og nye klædedragter til børn og voksne, et helt hattemager værksted, møbler fra de sidste 300 år, kunst, souvenirs og særlige samlinger, legetøj fra flere generationer, mængder af porcelæn og service, anderledes sølvtøj og gamle smykker, maskiner og husholdningsremedier, nedarvet fra den vidtforgrenede kongelige familie og praktiske genstande, der har fungeret som små tandhjul i det kongelige maskinrum.

I videoen herunder kan du høre H.M. Dronningen fortælle om matrostrøjerne og to pragtarmbånd, der har tilhørt kejserinde Josephine af Frankrig og er nedarvet i den kongelige familie.

Udstillingsgenstandene fra de kongelige gemmer har overlevet tidens gang og har alle lag af spor efter levede liv. Tingene vidner om deres ejere, modens skiftende luner og forskellige brugsfunktioner, der nu er glemte – men mange af tingene har en kollektiv værdi, og i gemmerne findes en del af vores fælles historie.

Frederik-9-og-Knuds-børne-go-carts-med-kroneplader

Kronprins Frederik og Prins Joachims børne-go-carts med kroneplader.

ET KIG IND BAG LUKKEDE DØRE
Kongehusets kurator Elisabeth von Buchwald fik ideen til udstillingen i forbindelse med en omfattende digital registrering af Kongehusets private samlinger. Her stødte hun på et overflødighedshorn af mere eller mindre glemte ting og sager, der var gemt i slottenes magasiner og skunke, skabe, lofts- og kælderrum. Med genstandene væltede 300 års historier ud af hylderne – og idéen til en udstilling, der kunne give alle mulighed for at kigge ind bag de lukkede døre og ind i de kongelige gemmer, blev født.

Tanken om at sætte fokus på de gemte og til dels glemte genstande fra Kongehusets depoter og magasiner vakte straks Dronningens interesse. Dronningen har selv været en aktiv medspiller i udstillingen og deltaget i udvælgelsen af genstande og indtalt lydfiler, der indgår i den endelige udstilling. Her vil man kunne høre Dronningen fortælle om sit personlige forhold til eller den historiske baggrund bag flere af tingene.

Matrosdragter_2

Kronprinsens og Prins Joachims matrosdragter, som de ofte er fotograferet i i begyndelsen af 1970’erne.

SHANE BROX SKABER UDSTILLINGSDESIGN
I den endelige genskabelse af de otte depoter på Amalienborg har Elisabeth von Buchwald og Kongernes Samling allieret sig med Shane Brox, der med sin fabulerende og legende stil vil gøre udstillingen “Fra Kongehusets Gemmer” til en særlig æstetisk og visuel oplevelse for gæsterne. I Gallasalen og de øvrige pragtrum vil Shane Brox genskabe stemningen fra lofter og kældre; lysekronerne i de prangende rum pakkes ind, vinduerne blændes og de originale opbevaringskasser inddrages i udstillingen. Tingene er ærlige i den forstand, at de ikke er reparerede, ordnede, pudsede eller støvede af. Med udstillingsdesignet vil Shane skabe et rum, hvor publikum kan få lov til at gå på opdagelse og få en fornemmelse af barnlig undren og sitrende spænding over det støvede, stille og mystiske.

I videoen herunder kan du høre udstillingsdesigner Shane Brox fortælle om arbejdet med opsætningen af udstillingen. 

I forbindelse med udstillingen udgiver Kongernes Samling bogen, ”Fra Kongehusets Gemmer”, som går i dybden med en lang række genstande fra udstillingen. Bogen er skrevet af Elisabeth von Buchwald og med fotos af Kamilla Bryndum.

Tilbage til oversigt