Unikaform

Særudstilling
19. januar – 7. april 2013

Strikdesign af høj kvalitet udført i lækre materialer er et særkende for dansk mode i dag.

Amalienborgmuseets særudstilling viser helt nye unikamodeller i strik designet og udført af medlemmer af sammenslutningen Netmaskerne.
Den festlige anledning til udstillingen er, at 2013 er 150-året for Den Glücksborgske Slægt på Danmarks trone.

Designerne i kunsthåndværkersammenslutningen Netmaskerne eksperimenterer med udvikling af moderne, nytænkende dansk strikdesign. Udstillingen viser deltagernes store kreativitet og professionalisme i arbejdet med garner, snit og mønstre.
Med kongelige uniformer som inspiration spænder udstillingen vidt – alt fra lune herresweatre og praktisk børnetøj til lette kjoler og elegant galla. Et par glimt i øjet bliver det også til.
I den internationale mode er der i disse år tydelige uniformstemaer, som i denne udstilling finder mangfoldige og spændende udtryk. Dragterne er strik på højt niveau, der lægger op til, at man går på opdagelse i de mange variationer og detaljer.

Netmaskerne består af 70 danske designere, der arbejder med maskinstrik. Sammenslutningen blev stiftet i 2000 og har blandt flere projekter tidligere udstillet på Amalienborgmuseet i 2010. Designerne er bosatte i ind- og udland, og på den aktuelle udstilling er der 27 deltagere med i alt 28 unikke modeller til kvinder, mænd og børn. Udstillingen omfatter desuden historiske og aktuelle fotos med medlemmer af Danmarks Kongefamilie i uniformer, der har inspireret designerne til deres modeller.

Kataloget til udstillingen, der kan erhverves for 20 kr. i museumsbutikken og på www.dkks.dk/webshop/ fra 19. januar, er gennemillustreret og giver indblik i de enkelte designeres modeller samt inspirationerne.

Den censurerede udstilling er arrangeret af De Danske Kongers Kronologiske Samlings afdeling på Amalienborgmuseet i samarbejde med Netmaskerne. Censorer har været strikdesignerne Hanne Linding og Hans Christian Madsen samt museumsinspektør Birgit Jenvold.
Udstillingen vises efterfølgende på Museet på Koldinghus

FAKTA om Kongehusets jubilæum i 2013
Glücksborgerne er den nuværende linje af Danmarks Kongehus, som de historiske kilder kan følge tilbage til Gorm Den Gamle og Dronning Thyra Danebod for mere end 1.000 år siden. Ved den barnløse Frederik 7.s død i 1863 kom hans slægtninge Prins Christian af Glücksborg og dennes hustru Prinsesse Louise på tronen som Danmarks kongepar. Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2. er Christian 9.s og Dronning Louises tipoldebarn og den femte glücksborgske monark på Danmarks trone.

For yderligere information om udstillingen
kontakt Museumsinspektør Birgit Jenvold tlf. 3318 6065, eller bj@dkks.dk