Hør H.M. Dronningen læse op af eventyret ”Den Lille Snepige”

En magisk verden åbner sig…

Eventyr er portaler, der for en stund kan transportere os til en anden verden, hvor hverdagslivets regler er ophævet, og alt kan ske. Denne nye verden åbner sig op, ord for ord, når publikum giver sig hen til oplæserens stemme, og det er i mødet mellem oplæser og lytter, at den rene, eventyrlige magi kan opstå – til glæde for både børn og voksne.

Glæden ved denne særlige magi er noget, H.M. Dronningen har fået med fra sit barndomshjem, hvor oplæsning af børnebøger, gerne eventyr, var en fast bestanddel af den hjemlige familiehygge.

Fascinationen af eventyr, og den verden de udfolder, er til stadighed en stor inspirationskilde for Dronningen, og noget hun har givet videre til både børn, børnebørn og nu også hele resten af Danmark.

Dronningens eventyrlige inspirationskilder 

I Dronningen gemmer der sig nemlig en stor fortællelyst, der ikke lader sig undertrykke, og som kommer til udtryk i hendes omfattende kreative arbejde. Det er særligt eventyrernes billedside, hun trækker på i sine mange illustrationer, scenografier og kostumedesigns, der emmer af smittende farve og humør.

I særudstillingen ”Eventyrdronningen” på Beletagen i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg, der strækker sig fra d. 27. sep. 2018 til d. 19. maj 2019, udstilles Dronningens kreative arbejde inspireret af eventyrernes verden for første gang samlet. Her kan man bl.a. se dragter og hovedbeklædninger fra Tommelise, Fyrtøjet og Nøddeknækkeren.

Men det er ikke kun håndarbejdet med at tegne kostumer og folde hatte, der tiltaler Dronningen. Som det fremgår af videoen, er Dronningen også en dygtig og medrivende højtlæser.

Højtlæsningens kunst 

Udstillingen ”Eventyrdronningen” kulminerer i et frostklart vintertableau fra forestillingen ”Den Lille Snepige”, opført af Susanne Heerings Balletskole, og det er det litterære oplæg til denne forestilling, du her kan høre.

I videoen læser Dronningen højt af det russiske folkeeventyr, frit gengivet efter den engelske forfatter og oversætter Arthur Ransomes version.

Eventyret handler om et russisk ægtepar, der brændende ønsker sig et barn. Da vinteren kommer, former de en lille pige af sne, som kommer til live under en snestorm, og som bor hos dem vinteren over. Da sommeren kommer, bliver den lille snepige dog hentet af sine virkelige forældre, Fader Frost og Moder Sne, men hun lover at komme tilbage til det barnløse ægtepar, når vejret igen tillader det.

Så tilbage er kun at sige: Sæt dig godt til rette og lad H.M. Dronningens stemme føre dig til en lille russisk landsby langt, langt borte.

God lytte-lyst!