Rosenborg Slot
Øster Voldgade 4A
1350 København K
Tlf: +45 3315 3286
museum@dkks.dk

Kongernes Samling åbner på Koldinghus

Samtlige partier i Kolding byråd er enige om at indgå en aftale med Kongernes Samling på Rosenborg og Amalienborg om drift af Koldinghus fra 1.1 2021. Det lokalhistoriske museum, Museet på Koldinghus, der i dag har til huse på slottet, flytter sine aktiviteter til slottets Staldgård under navnet Museum Kolding.
Kongernes Samling, der er et selvejende museum, har i dag to afdelinger: Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet. Det tidligere kongeslot Koldinghus i Jylland bliver dermed Kongernes Samlings tredje afdeling og vil fremover bidrage markant til, at historien om de danske konger og dronninger og baggrunden for vores nuværende monarki formidles til alle danskere. Museum Kolding vil fortsat være en selvejende institution og et statsanerkendt museum med ansvar for kommunens lokalhistorie, dansk sølv og samarbejde med Statens Kunstfond om udstilling af smykkesamlingen.

Kolding Kommunes politiske ambition er at samle en række kulturhistoriske aktører i Kolding, så det ny Museum Kolding fusionerer med det nuværende formidlingscenter i UNESCO-byen Christiansfeld og det kommende oplevelsescenter på Skamlingsbanken, som åbner i foråret 2021. Visionen er at styrke kommunens i forvejen stærke kultursamarbejder og sammen med borgerne at udvikle forståelsen og formidlingen af kulturhistorie i et nyt lokalhistorisk kraftcenter.

Thomas C. Thulstrup, Museumsdirektør for Kongernes Samling
“Kongernes Samling er meget begejstret over at skulle overtage driften af Koldinghus og er beæret over den tillid, som både Kolding Kommune og Staten, der ejer slottet, udviser os. Med en afdeling i Kolding fra 1. januar 2021 bliver Kongernes Samling en national kulturinsti-tution, som rækker ud til hele Danmarks befolkning, og der kan dermed skabes en øget synlighed omkring den kongelige kulturhistorie i andre dele af landet end i hovedstaden. At det netop er på Koldinghus, vi åbner en afdeling, giver for Kongernes Samling rigtig god mening. Koldinghus er et 750 år gammelt kongeslot og er på den måde tæt forbundet med den kongelige kulturhistorie. Med Koldinghus får Kongernes Samling mulighed for at vise mange af samlingens kulturskatte frem i nye sammenhænge, og vi glæder os til at kunne præsentere en spændende og vedkommende formidling af den kongelige historie og til at fortsætte den gode udvikling, som Koldinghus har været inde i gennem en årrække som vartegn for Kolding og som centralt nationalt monument på linje med Rosenborg Slot og Amalienborg.”