Samlingens historie

Museumstraditionen på Rosenborg Slot går langt tilbage. Grundstammen var Christian 4.s rige samling af pragtsadler og paradevåben, som i 1658 blev overført fra Frederiksborg Slot. Snart fulgte kongernes dragter, samt arvestykker og kostbart kunsthåndværk. Under Christian 5. tilføjedes bl.a. regalierne fra Københavns Slot, og under Frederik 4. kom glas og porcelæner samt de holstenske hertugers erobrede kunstsamlinger fra Gottorp Slot til Rosenborg.

Kronjuvelerne var oprindelig en testamentarisk gave til den regerende dronnings brug, fordi “der i dette Kongehus har været så få, og slet ingen Kronjuveler”, som der står i giverens, dronning Sophie Magdalenes testamente fra 1746.

I begyndelsen af 1800-tallet opstod tanken om at gøre kongehusets samlinger tilgængelige for offentligheden. A.W. Hauch, naturvidenskabsmand og hofembedsmand, udarbejdede i 1813 et forslag, som var nytænkning mht. museale udstillingsprincipper: De hidtidige tematisk bestemte “kamre” skulle erstattes af interiøropstillinger, der kronologisk fulgte de kongelige generationsskifter. Dermed blev en rundgang på Rosenborg en rejse gennem Danmarkshistorien fra Christian 4. og frem. Slottet åbnede for offentligheden i 1838.

Efter enevældens afskaffelse i 1849 blev de kongelige slotte statseje. I 1854 indgik Frederik 7. den overenskomst med staten, at samlingen blev en slags fideikommis, arveligt fra konge til konge.

 

Relationer

Book en tur

Museet på Rosenborg tilbyder ture rundt på museet for grupper i de faste udstillinger samt i nogle særudstillinger. Vi lægger stor vægt på den mundtlige formidling og det direkte møde med museets gæster. En tur varer ca. 1 time og skal bestilles senest 14 dage før. Deltagerantallet er max. 25 personer pr. tur. Omvisninger uden for museets normale åbningstid kan arrangeres mod ekstra betaling for vagtudgifter. For yderligere information og bestilling kontakt bookingen på 3318 6055 eller via booking@kosa.dk. Telefonen har åbent alle hverdage kl. 14.30-15.30. Du kan også booke en tur med det samme her Vær opmærksom på at få bekræftet aftalen. Afbestilling I tilfælde af afbestilling vil der være et afbestillingsgebyr på 150 kr., hvis turen afbestilles mere end 14 dage før. Hvis afbestillingen finder sted senere end 14 dage før tidspunktet for turen, vil turens fulde pris blive opkrævet. Aktuelle ture på Rosenborg For voksne DET BEDSTE AF ROSENBORG Klassisk omvisning om Christian 4.s Rosenborg. Oplev danmarkshistorien i et kongeligt perspektiv og få historien helt tæt på kroppen, når du går i fodsporet på de danske konger og dronninger, som levede her gennem 200 år. Pris: 600 (mandag-fredag) / 700 kr. (lørdag-søndag) OMVISNING PÅ FREMMEDSPROG Vi tilbyder omvisninger på engelsk, tysk og fransk. Pris: 800 kr. (mandag-fredag) / 900 kr. (lørdag-søndag) For familier med børn I RØG OG DAMP – I FODSPORET PÅ KONG CHRISTIAN 4. Familieomvisning med fokus på de gode fortællinger om den berømte Christian 4. og hans elskede slot, Rosenborg. Oplev kongens krone på tæt hold, se hans blodplettede krigstøj og hvor han gik på toilettet. Gennem mundtlig historiefortælling opleves Rosenborg gennem fortællerens øje. Historierne fortælles i børnehøjde, så alle får en sjov og spændende oplevelse! Pris: 500 (mandag-fredag) / 600 kr. (lørdag-søndag) Varighed: 1 time Anbefales til børn fra 5 år.   For skoler Er du særligt interesseret i vores undervisningsforløb, så se her