Rosenborgs oversete skat endelig beskrevet i omfattende værk

“Ivories and Narwhal Tusks at Rosenborg Castle” af seniorkurator Jørgen Hein

Alle genstande på Rosenborg har en historie at fortælle, nogle dog flere end andre, og det var netop hvad seniorkurator Jørgen Hein erfarede, da han for efterhånden mange år siden besluttede sig for, at tage tråden op fra sine kollegers aflagte manuskripter og endelig få nedfældet en fyldestgørende beskrivelse af slottets samling af genstande i narhvalstand og elfenben.

Selvom de fleste udelukkende tænker på kronjuvelerne, kronregalierne og de enevældige kongers krone, når de hører ordet Rosenborg, er slottets samling af genstande i elfenben og narhvalstande faktisk en af verdens største og fineste af sin slags. Med over 500 genstande i de kostbare materialer, bl.a. relieffer, statuetter, lysekroner og bægre udgør samlingen en ekstraordinær rigdom af det såkaldte ’hvide guld’, der til dagligt lyser op i slottets kælderregioner til glæde for de besøgende.

En sådan enestående samling fortjener at blive formidlet, både nu og til eftertiden, og dette ønske har nu endelig fået sin opfyldelse i det imponerende to-binds-katalog Ivories and Narwhal Tusks at Rosenborg Castle udgivet af Museum Tusculanum Press, hvori Hein en gang for alle skænker genstandene den opmærksomhed, de fortjener.

På 752 sider og gennem 774 skarpt gengivne billeder gennemgår kataloget de 500 genstande, som Rosenborg råder over. Men kataloget er mere end blot en minutiøs genstandsbeskrivelse, det er også et indblik i håndværket bag de kunstfærdige genstande, samt en historie om de mange internationale drejere og billedskærere som både arbejdede for og underviste, det danske hof i deres fag.

Fortalt med en smittende entusiasme for de pompøst ornamenterede, men til tider også skrøbelige kunstværker henvender Heins værk sig til alle, der ønsker at dykke et lag dybere ned i dansk og europæisk kunsthistorie, som set ud fra drejernes og billedskærernes perspektiv.

Værkets billedside er tilrettelagt således, at det hvide elfenben og narhvalstand gengives mod en mørk baggrund, hvilket får ’det hvide guld’ til at fremstå i al sin lysende herlighed. Har man dog ikke nok i bogen, og ønsker man at studere de kostbare genstande på nært hold, er der åbent i Rum C i kælderetagen på Rosenborg, hvor man bl.a. kan se drikkekrus, kristusfigurer, dekorerede strudseæg og snoede spiraltrapper så fine og skrøbelige, at de må holdes oppe i udstillingsmontrerne.

Med udgivelsen af dette værk tilføjer Hein til sit omfattende akademiske arbejde med Rosenborg, som bl.a. kan studeres i hans tre-binds-værk The Treassure Collection at Rosenborg Castle I-III. På papiret markerer udgivelsen desuden Heins afsked med sit daglige arbejde på slottet, men han vil dog fortsat stå til rådighed for sine kolleger, der nyder godt af hans mere end 40 års lange erfaring med slottet og dets samling – og hvem ved, måske er der flere genstande på slottet, hvis historie pludselig kalder på at blive fortalt!

Fejring af Heins bogudgivelse i Riddersalen på Rosenborg

Fejring af Heins bogudgivelse i Riddersalen på Rosenborg

Du kan købe Jørgen Heins katalog Ivories and Narwhal Tusks at Rosenborg Castle med undertitlen Catalogue of Carved and Turned Ivories and Narwhal Tusks in the Royal Danish Collection 1600-1875 i museumsbutikken på Rosenborg (der er også adgang til butikken uden billet til slottet), og ellers kan du nyde samlingen af genstande i Rum C i kælderetagen.

Tjek priser og åbningstider for dit besøg her.

Tilbage til oversigt