A Place at the Royal Table

Amalienborg og Rosenborg deltog i markeringen af Det Europæiske Kulturarvsår med en buket af aktiviteter. Organisationen European Royal Residences Association, som vi er medlem af, satte i 2018 fokus på den kongelige histories bidrag til måltidskultur og lancerede en stribe af arrangementer på slotte tværs over Europa. Det var i den anledning, at vi dykkede ned i 450 års måltidshistorie på begge museer.

Startskuddet til arrangementsrækken gik med udstillingen ”Til bords med Kongefamilien”, der åbnede på museet i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg i marts 2018.

TIL BORDS MED KONGEFAMILIEN. 15. MARTS – 31. DECEMBER 2018
Museet i Christian VIII’s Palæ præsenterede en lille særudstilling om kongelig måltidskultur gennem 150 år, der trak tråde længere tilbage i historien og udover det europæiske kontinent.

På mange livsområder har de kongelige sat dagsordenen for moden, der har bevæget sig videre ud i samfundet. Selv har de kongelige kigget til andre landes fyrstelige kredse for at lade sig inspirere. Det gælder også for madmoden, der har skiftet gennem tiden. Og ikke kun mad og drikke, men også meget andet omkring måltidet.

Gennem ting fra Kongehuset med relation til mad berører udstillingen også temaer såsom lokale og globale råvarer, måltidskultur og menuer til hverdag og fest, tradition og fornyelse, bordopdækning samt gæstebuddet som manifestation af diplomatisk gæstfrihed og statussymbol på højeste plan. Samtidig kunne du få et indtryk af kongefamiliens mere daglige måltider og traditioner såsom vandgrød og øllebrød.

I mødet med genstandene og historien, der udfoldedes i plancherne, kunne du inspireres at reflektere over din egen måltidskultur. I en tid hvor måltidet får større og større betydning for os som meget andet end mæthed, men samtidig afspejler trends, ideologi og status, er det spændende at dykke ned i den kongelige inspirationskilde til dele af den danske måltidskultur.

I udstillingen kunne du blandt andet opleve den flere meter lange sølvopsats, der prydede Christian 9. og dronning Louises bordopdækninger, historiske menukort og en kuvertopdækning fra nytårstaflet.

MIDSOMMERMIDDAG VED SLOTTET
I løbet af midsommeren kunne deltagere opleve genkendelige råvarer i overraskende sammenhænge, mens de fik nutidige forestillinger om måltidets form og indhold udfordret. Midsommermiddag ved slottet tilbød en kulinarisk rejse gennem 1600-tallets og 1700-tallets fyrstelige højbord. Deltagerne kunne smage 150 års kongelig køkkenkunst, da Rosenborg inviterede til en stemningsfuld middagsoplevelse i fodsporerne på kongerne og dronningerne.

Orangeriets køkkenchef Jasper Kure havde sammen med historiker Louise Sebro udviklet aftenens menu, hvor forskellige perioders råvarer og retter blev sat i en moderne og elegant kontekst. De mange smagfulde serveringer kombinerede 1600-tallets sanselige måltid med 1700-tallets franske køkken og bød på periodernes delikatesser.
I et telt med åbne sider og med udsigt til slottet, spredtee sig en duft af renæssancens varme krydderier. 150 års fyrstelig borddekoration satte gæsterne tilbage i tiden, og musikanter underholdte med hofmusik, som ved Christian 4.’s langbord.
Louise Sebro har i mange år beskæftiget sig med historisk madlavning bl.a. i sit virke som tidligere leder af Herregårdsmuseet Selsø. Hun præsenterede, som aftenens vært, de enkelte serveringer og fortalte om de skiftende gastronomiske tendenser. Med små fortællinger fra Rosenborg gav aftenen et indblik i, hvordan måltidet har udspillet sig ved det kongelige middagsbord over fire generationer af konger.
Det var første gang, vi inviterede til denne særligt stemningsfulde og velbesøgte oplevelse, som helt eksklusivt foregik over seks aftener på slotsgrunden.

FOODIENS SLOTSGUIDE
Foodiens slotsguide byder på en tematisk tur gennem slottet med fokus på det kongelige måltid. Med folderen i hånden kan du i dit eget tempo fordybe dig i måltidssporet på slottet, der dannede ramme om mange store begivenheder.

Særligt de kongelige måltider har indkapslet tidens tendenser og madkulturens udvikling over tid. Med udgangspunkt i slottets genstande giver guiden dig et indblik i dansk madkultur gennem 450 år og tegner et billede af, hvordan tendenser, råvarer og retter er blevet udvekslet på kryds og tværs af landegrænser.

Få en fornemmelse af hvilke råvarer, der har givet social status ved det fyrstelige højbord, og hvordan hverdagsmåltidet såvel som festmåltidet har udspillet sig på Rosenborg. Folderen er gratis og fås ved indgangen til slottet fra d. 19. juni.


EU-parlamentet og EUs kulturministre har udnævnt 2018 til ”Europæisk År for Kulturarv”. Målet er at sætte fokus på både den nationale kulturarvs værdi og betydning og på den fælles og uadskillelige kulturarv, vi deler på tværs af Europas landegrænser.

Link til European Royal Residences Associations folder med alle arrangementerne i Europa her.

Tilbage til oversigt