Ny særudstilling i Riddersalen på Rosenborg

I anledning af, at det i år er 350 år siden, at Christian 5. besteg den danske trone, har du nu mulighed for at opleve en særudstilling om Christian 5.s liv i Riddersalen på Rosenborg.

Oplev bl.a. kongens salvingskåbe, portrætkunst, våben og krigsdragter, i særudstillingen ‘Magt og mod – Christian 5.s verden’ i Riddersalen på Rosenborg.

Tronskiftet var anderledes end de tidligere, da Christian 5. var den første, der arvede tronen uden et forudgående valg og var konge i det øjeblik, faderen døde. Frederik 3. havde blot ti år før indført arvemonarkiet og enevælden i Danmark, så Christian 5. arvede et ungt og uprøvet politisk system, hvor kongens magt i princippet var ubegrænset, men hvor det var et meget åbent spørgsmål, hvordan magten skulle forvaltes i praksis. Christian 5.s store udfordring blev at fremtidssikre den enevældige stat og samtidig sætte alt ind på at generobre de landområder, som faderen havde måttet afstå til Sverige ved Roskildefreden i 1658.

Info
Hvor: Riddersalen på Rosenborg
Hvornår: 10.10.2020-28.02.2021
Hvordan: Læs mere om åbningstider og billetpriser her.

Omvisninger i ‘Magt og mod – Christian 5.s verden’
Offentligt omvisning:
Kom med på en rejse tilbage til Christian 5.s verden i denne særomvisning. Stå ansigt til ansigt med kongen, hør om hans personlighed, familie og interesser og få et unikt indblik i enevældens storslåede magtudfoldelse.
Omvisningen er gratis efter entré er betalt. Book her.

Børn og familier
Kongens efterfølger:
Som noget særligt i efterårsferien kan du komme med på genstandsjagt for børn i særudstillingen om Christian 5. Mød Christian 5., hør om hans vilde karruseller, krige, jagter og prøv selv kræfter med den kongelige etikette. Gratis efter entré er betalt. Entré for børn er gratis. Book her

Paryk, Krone, Gevir:
Paryk, Krone, Gevir er en kunstnerisk fortolkning af Christian 5.s tid og liv, som giver dig mulighed for at opleve den nye udstilling med hele kroppen. Oplevelsen er målrettet aldersgruppen 8-13 år og alle der interesserer sig for tiden før Danmark blev et demokrati. Gratis efter entré er betalt. Entré for børn er gratis. Læs mere og book oplevelsen her.

 

1-10: KONGELIGE KRIGSLEGE

1. Karruseldragt
Ca. 1690
En af Christian 5.s mest pragtfulde dragter, overbroderet med guldtråd og foret med broderet silkestof, der bl.a. ses i ærmernes opslag. Karruseldragter har gerne brede, knælange skørter, som lægger sig smukt over sadlen.

2. To turneringspistoler
Ca. 1685, Friedrich Ostermann
Har været anvendt af Christian 5. til karruselridning. Pistolerne bærer kongens navnetræk og er rigt udsmykket med smykkesten og kulørt glas samt fem kameer med kvindeportrætter.

3. Rytterkårde
1686
Anvendt af Christian 5. ved karrusel på Gottorp Slot. Kården er i sig selv forholdsvis ordinær, om end graveret med VIVAT CHRISTIANUS QUINTUS REX ET DOMINUS MEUS (”længe leve Christian 5., min konge og herre”).

4. Agatpokal
Ca. 1620, Johann Kobenhaupt
Antagelig er pokalen kommet til Danmark som en gave til Christian 4. fra hertugen af Württemberg. Den blev udsat som præmie af enkedronning Sophie Amalie ved karrusellen i 1680 og vundet af hendes søn, Christian 5.

5. Tre kamppriser vundet af Christian 5.
1670’erne og 80’erne, tilskrevet Paul Prieur
To af kamppriserne har en rytter som motiv, den tredje et skjold. På modsat side ses monogrammer for de kvinder, som har udsat priserne: enkedronning Sophie Amalie, dronning Charlotte Amalie og prinsesse Ulrike Eleonore.

6. Tolv malerier af karrusellen
Ca. 1690, ukendt kunstner
Malerierne viser Christian 5., kronprins Frederik (4.) og prins Carl udføre forskellige discipliner i en karrusel. Med en række våben gjaldt det om at “nedlægge” de forskellige trofæer; ringe, hoveder af træ eller papmaché, kugler mv.

7. Turneringsharnisk med elefanter
1680
Anvendt af Christian 5. ved karrusellen i anledning af Ulrike Eleonores bryllup 1680. Elefanter blev i anden halvdel af 1600-tallet et symbol på den danske konge, som derfor fik lavet dette harnisk med elefanter på skuldre og hjelm.

8. Lanse og spyd
1700-tallet, venligst udlånt af Statsinventariet
Lansen brugtes til at ramme forskellige mål, og en opgave var også at knække lansen – som det er sket med denne. Det korte spyd (kaldet en javelin) brugtes til at kaste efter målene, som det også ses på malerierne.

9. Karruseludstyr
1700-tallet, venligst udlånt af Statsinventariet
Hovederne, man skulle ramme, kunne være af træ eller som her af papmache, og var enten osmanniske eller afrikanske af udseende. Skjoldet anvendtes til den egentlige ”karrusel”, hvor der blev skudt til måls efter det. Til højre en ring brugt til ringrending.

10. Skitse til karrusel
Udført af Christian 5.
I kolonnen til venstre opremses hvilke våben, der skal anvendes, idet numrene svarer til tegningen til højre. Der er to hold, det røde og det sorte, som kæmper mod hinanden. Under planen er en illustration af søjler i forskellige højder.

Tilbage til oversigt