Grib fat i dragten, og drej rundt.

Christian 4.s dragt

Den 1. juli 1644 blev der udkæmpet et berømt søslag mellem Danmark og Sverige, Slaget ved Kolberger Heide. Christian 4. stod i spidsen for den danske flåde. Den 67-årige konge blev hårdt såret, da en svensk kanonkugle ramte hans skib, Trefoldigheden. Kongen var klar over, at hans blodplettede tøj kunne bruges som symbol på hans styrke og overlevelsesevne, og derfor blev det bevaret.

At en konges gamle hverdagstøj fra den tid stadig eksisterer, er helt exceptionelt; ikke engang de flotte dragter, som Christian 4. bar, da han blev kronet næsten 50 år tidligere, havde han gemt. Snittet i den slidte jakke – som dengang blev kaldt en trøje – viser, at den var mindst 10-20 år gammel, da kongen havde den på under slaget.

Trøjen er syet af sort og mørklilla mønstret silkefløjl. Den knappes foran med mange små knapper syet af guldtråd. Flettede snore af guld- og sølvtråd er syet på som pynt. Den hvide kniplingskrave og -manchet blev hæftet løst på skjorten indenunder, så de nemmere kunne tages af og vaskes og stives. Sammen med trøje og skjorte bar han en silkehue, knælange bukser, strømper samt sko, støvler eller – som under slaget – et par bløde tøfler.

Christian 4. – dragtens historie og konstruktion
Christian 4. – snittegning

Relationer