Udvalgte fotos af Flora Danica-stellet

Blomsterkurv

Flora Danica-stellet rummer en række blomsterkurve, skabt til at dekorere bordet under de kongelige tafler. Levende blomster på taffelbordet blev i 1700-tallet anset for en uskik, hvorfor blomsterne her er i porcelæn.

Blomsterkurv, Flora Danica | Koldinghus

Fotograf: Iben Kaufmann, 2016.

Låg

Over låg som her på kasserollerne og under terriner pibler den vilde flora frem på servicets talrige dele. Flora Danica-stellet er ikke alene et vildt skue i sine dekorationer, men også i steldelenes funktionalitet. Med 41 forskellige steldele fra fade til æggebægre er Flora Danica-stellet kulminationen på 1700-tallets taffelkultur.

Låg, Flora Danica | Koldinghus

Fotograf: Iben Kaufmann, 2021

Vinkølere

Til Flora Danica-stellet hører tre forskellige vinkølere – afstemt i form og størrelse efter hvornår de under taflet blev benyttet. Frem til slutningen af 1700-tallet hørte vin og vinglas ikke til på taffelbordet, men var placeret på det tilhørende skænkebord. Herfra hentede tjenerskabet et afkølet glas vin når det ønskedes og bragte det tilbage igen så snart vinen var drukket. De mange vinkølere i Flora Danica-stellet fortæller, at denne skik omkring 1790 blev afløst af vin og glas på bordet som den endnu kendes i dag.

Vinkeløre, Flora Danica | Koldinghus

Fotograf: Iben Kaufmann, 2021

Plat-de-menage-sættet

Plat-de-menage-sættet hørte til det faste bordtøj. I de små kander var olie, eddike, sennep og stødt peber som de spisende kunne smagssætte de ønskede retter med. På foden af hver kande står de latinske navne på dekorationernes vilde planter anført sammen med en reference til bogværket.

Plat-de-menage-sættet, Flora Danica | Koldinghus

Fotograf: Iben Kaufmann, 2022

Præsenterfad

Det firkantede præsenterfad er dekoreret med almindelig fruebær – Rubus saxatilis – der i dag er en sjælden plante i Danmark. Fruebærrets syrlige røde frugt kan benyttes til kompot, gelér eller frugtsaft. Et eksempel på den nytte, som kortlægningsarbejdet gerne skulle udmønte i, nemlig at finde anvendelser af de vilde planter.

Præsenterfad, Flora Danica | Koldinghus

Fotograf: Iben Kaufmann, 2022

Bibliotekssalen

Den nuværende indretning af biblioteksalen på Koldinghus matcher på elegant vis Flora Danica-stellets samtid. Inventaret i salen stammer nemlig fra Det Kongelige Biblioteks indretning i 1820’erne, kun to årtier efter stellet blev taget i brug. I 1915-1917 blev biblioteksalen opstillet på Koldinghus efter salen få år før var blevet nedlagt i København.

Bibliotekssalen | historisk sal på Koldinghus