Udstillingskatalog

I forlængelse af den kommende udstilling “FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel” udkommer Kongernes Samling med et katalog. I kataloget vil den nuværende viden om det imponerende stels historie blive samlet op og nye perspektiver og vinkler på formålet med servicet vil blive belyst gennem inddragelse af hidtil oversete kilder. For blev Flora Danica-stellet vitterligt skabt til den russiske kejserinde Katarina den Store eller lå der helt andre grunde bag, at Den Kongelige Danske Porcelænsfabrik i 1789 påbegyndte produktionen af det store service?

I kataloget vil det desuden være muligt at gå i dybden med tidens taffel- og måltidskultur som den blev udfoldet ved Christian 7.s hof, hvor Flora Danica-stellet første gang blev benyttet i januar 1803, ligesom historien om det originale services brug frem til i dag vil blive vendt. På lige fod med den danske kronjuveler er det historiske Flora Danica-stel nemlig fortsat levende kulturarv der ved helt særlige lejligheder bliver taget i brug af Kongehuset – senest med H.M. Dronning Margrethe 2.s regeringsjubilæum i januar 2022.

Kataloget er skrevet af Jesper Munk Andersen, museumsinspektør ved Kongernes Samling, og forsynet med en række smukke nyoptagelser af de historiske steldele ved fotograf Iben Kaufmann. Kataloget er på 95 sider og udkommer i en dansk og engelsk udgave.