Dødsmasker
I 1500- og 1600-tallet var børnedødeligheden meget høj – også blandt de kongelige. Hør museumsdirektør, Thomas Thulstrup, fortælle om Christian 5. og Charlotte Amalies afdøde børn, og hvordan de valgte at mindes dem.
Dronning Charlotte Amalie
I dag kan det være svært at forestille sig et liv som dronning Charlotte Amalies.
Hun blev gift af pligt i 1667, da hun var 17 år gammel med en mand, hun ikke elskede, og måtte flytte til et fremmed land med et sprog hun ikke mestrede og en religion hun ikke delte.
Det gjorde heller ikke tilværelsen nemmere, at ægtemanden, Christian 5., havde en officiel elskerinde, og hendes svigermor Sophie Amalie, afgav nødigt pladsen som førstedame ved hoffet. Hun fødte desuden syv børn, hvoraf kun tre nåede voksenalderen.
Charlotte Amalies skæbne kan i dag virke ubarmhjertig, men under den tidlige enevælde var det faktisk kutyme, at kongen havde sig en elskerinde, samtidig var børnedødelighed brutal men forventelig og pligten overgik alt. Charlotte Amalie formåede trods det, der i dag kan virke som hårde odds, at få skabt sig en position og et forhold til ægtemanden og hans børn med elskerinden.
I udstillingen ”Christian 5. – Konge, kriger og salvet af Gud” kunne du se en lille trækasse, som angiveligt gemmer masker fra de to spædbørn, som Charlotte Amalie mistede. Hun mistede også prinserne Christian og Vilhelm, der blev henholdsvis 20 og 18 år. De to dødsmasker blev gemt sammen med endnu to masker, som tilhørte svigerforældrenes mistede spædbørn.
Efter ankomsten til Danmark lærte Charlotte Amalie i øvrigt hurtigt dansk, og blev også hurtigt populær blandt landets borgere. En popularitet der kun blev større i forbindelse med forsvaret af København i 1700 da den svenske konge Karl 12. var gået i land på Sjælland og truede København.
I 1700 var Christian 5. lige død og efterfølgeren Frederik 4. var i Holsten. På trods af faren valgte Enkedronningen at blive på Københavns Slot, hvorfra hun opfordrede befolkning til at stå imod svenskerne. Det siges endda, at hun tvang den inkompetente kommandant i byen, til at udlevere kanoner til byens borgerne, så de selv kunne forsvare København.

Dronning Charlotte Amalie, Christian 5.’s hustru, malet af Jacob d’Agar omkring 1690.
På maleriet ses til dronningens venstre side hendes nære ven, hofdværgen Elsgen. Det var en udbredt skik i tiden ved Europas hoffer at holde dværge. De var en fast del af hoflivet og er ved flere lejligheder blevet portrætteret.