Billeder, smykker og flotte dragter

Rubinsættet

Det ikoniske rubin-smykkesæt blev første gang båret ved Napoleons kejserkroning i 1804 af Désirée, den senere dronning af Sverige. Sættet kom til Danmark i 1869, da hendes oldebarn Prinsesse Lovisa giftede sig med den danske Kronprins Frederik (8.) Siden blev det foræret til hendes svigerdatter, Alexandrine, og i 1935 fik Kronprinsesse Ingrid det i brudegave. Sættet blev Dronning Ingrids foretrukne i årtier, og hun testamenterede det til Kronprins Frederik, så hans kommende hustru kunne bære et juvel-sæt, der var en kronprinsesse værdig.

Kronprinsessens forlovelsesdragt

Kronprinsesse Mary bar den enkle kjole, da forlovelsen med Kronprins Frederik blev deklareret den 8. oktober 2003. Dragten er designet af Malene Birger.

Den blå kjole fra Prins Christians barnedåb

Dragten bar Kronprinsesse Mary ved Prins Christians dåb den 21. januar 2006. Drag-ten er designet af Birgit Hallstein. Desuden udstilles hårbøjlen med kunstige blomster, som Kronprinsessen har båret ved alle tre barnedåb, og som er designet af Malene Bir-ger.

Dronning Alexandrines safirer

Da Prinsesse Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin i 1898 giftede sig med Prins Chri-stian (10.), fik hun et pragtfuldt smykke i gave fra det russiske kejserpar Nikolaj 2. og Alexandra. Det er i fortegnelsen over gaver beskrevet som et collier, dvs. en halskæde, men kunne også benyttes i håret som et slags pandebånd. Alexandrine gav det senere til sin svigerdatter, Prinsesse Caroline-Mathilde, som lod det omdanne til et diadem monteret på en kronering.

Akrostikon-armbåndene

Frederik 8.s Dronning Lovisa var en meget markant bidragyder til de danske kronjuve-ler. Hun definerede kronjuvelerne og oprettede Det Danske Kongehus’ Løsørefidei-kommis, som sikrer, at mange prægtige smykker bevares i Kongehusets eje. Deriblandt finder man to særprægede armbånd, som Lovisa selv fik i arv som kronprinsesse. De to armbånd har tilhørt Napoleons første gemalinde, Joséphine de Beauharnais, og arm-båndenes kulørte stene staver så at sige navnene på kejserindens to børn af første æg-teskab. Stensorternes franske begyndelsesbogstaver danner navnene Éugéne og Horténsé.

Dronning Louises skrivebord

Dronning Louise er traditionelt tilskrevet en stor del af æren for børnenes strålende æg-teskaber, som var grunden til, at hun og Christian 9. allerede i samtiden kaldtes ”Euro-pas svigerforældre”. Louise har naturligvis ført sin omfattende korrespondance fra flere skriveborde, men det er tænkeligt, at hun allerede i tronfølgerårene arbejdede ved dette bord med ægteskabsplanerne. I dag har skrivebordet sin faste plads i Dronning Louises Salon på Amalienborgmuseet.

Prinsesse Alexandrines barnevogn

Den nok væsentligste traditionelle opgave for en kronprinsesse er at stifte familie, og med på udstillingen er derfor en barnevogn, som vi med sikkerhed ved, at Prinsesse Alexandrine kørte sine sønner rundt i. På den tid var Alexandrine ganske vist ikke for-melt kronprinsesse (denne titel fik hun først i 1906, hvor sønnerne for længst var ude af barnevognen), men Alexandrine tegnede fra sin ankomst Kongehusets fremtid og var dermed kronprinsesse af gavn og ikke af navn.