Køb billet online her
Rosenborg Slot
Øster Voldgade 4A
1350 København K
Tlf: +45 3315 3286
museum@dkks.dk

Japan i Kongehuset

Særudstilling på Beletagen i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg fra 17. juni til 3. september 2017.

Museet fejrer 150-året for de diplomatiske forbindelser mellem Japan og Danmark med en særudstilling, der viser Kongehusets store interesse for Japan igennem århundreder. Fascinationen og forbindelserne afspejles bl.a. i udsøgt kunst og kunstindustri fra det fjerne rige, og museumsgæster kan både opleve Kongefamiliens private ejendele og ting fra offentlige samlinger.

Japan i Kongehuset high-res fotos: Japan i Kongehuset, PR fotos

Panel med traner på firfløjet japansk foldeskærm. Motivet er broderet på silke, og denne type foldeskærme var populære i Vesten i anden del af 1800-tallet. De fornemt udførte skærme er skrøbelige og derfor i dag meget sjældne. Tilhører Kongernes Samling.

Japan i Kongehuset. Konservering af silkeskærm

En af museets konservatorer i færd med at restaurere en skrøbelig japansk silkeskærm fra 1800-tallet. De fornemme foldeskærme med guldtråde var tidligere forbeholdt Kejserfamilien, shogunslægten og andre i Japans elite. I løbet af 1800-tallet blev de brugt som gaver til bl.a. europæiske monarker. Tilhører Kongernes Samling.

 

Japan i Kongehuset. Lakkabinet fra 1700-tallet

Japansk lakskab fra 1700-tallet, der tilhørte Dronning Charlotte Amalie (1650-1714), som brugte det til opbevaring af sin samling af små eksotiske ting. Sjældenhederne kunne så fremvises til hoffets gæster og bidrage til samtaleemner. Efter europæisk skik er kabinettet placeret på en fod af forgyldt træ. Tilhører Kongernes Samling.

 

Japan i Kongehuset. Lakkabinet, detalje

Japansk lakskab. Detaljen viser et af de klassiske japanske naturmotiver, som skabet er dekoreret med. Traner, der symboliserer langt liv og lykke, har gennem århundreder været et populært motiv i japansk kunst og kunsthåndværk.

 

Japan i Kongehuset. Lågvase fra 1600-tallet

Japansk lågvase formentlig fra sidste del af 1600-tallet. Den imponerende vase (ca. 85 cm. høj) er et sjældent eksempel på det udsøgte imari-porcelæn, der blev eftertragtet i Vesten, hvor man først i løbet af 1700-tallet lærte at fremstille porcelæn. Vasen, i dag i Kongernes Samling, tilhørte Dronning Sophie Magdalene (1700-1770), der havde en stor samling af japansk og kinesisk porcelæn. Netop denne vase var en af de ting, som Hans Majestæt Kejser Akihito så, da han som ung kronprins besøgte Danmark første gang i 1953.

 

Japan i Kongehuset, silkeskærm fra 1800-tallet, detalje 1

Detalje fra japansk foldeskærm med klassiske naturmotiver broderet på silke, hvor en spurv er på insektjagt i blomsterne. Tilhører Kongernes Samling.

 

Japan i Kongehuset, silkeskærm fra 1800-tallet, detalje 2

Detalje fra japansk foldeskærm med klassiske naturmotiver broderet på silke; her er en isfugl på fisketur. Tilhører Kongernes Samling.

 

Detalje fra japansk foldeskærm med klassiske naturmotiver broderet på silke. Tranerne symboliserer langt liv og lykke. Tilhører Kongernes Samling.

 

Japan i Kongehuset logo

 

Japan i Kongehuset logo