Til bords med Kongefamilien

Museet i Christian VIII’s Palæ præsenterer en lille særudstilling om kongelig måltidskultur gennem 150 år, der trækker tråde længere tilbage i historien og udover det europæiske kontinent.

På mange livsområder har de kongelige sat dagsordenen for moden, der har bevæget sig videre ud i samfundet. Selv har de kongelige kigget til andre landes fyrstelige kredse for at lade sig inspirere. Det gælder også for madmoden, der har skiftet gennem tiden. Og ikke kun mad og drikke, men også meget andet omkring måltidet.

Gennem ting fra Kongehuset med relation til mad berører udstillingen også temaer såsom lokale og globale råvarer, måltidskultur og menuer til hverdag og fest, tradition og fornyelse, bordopdækning samt gæstebuddet som manifestation af diplomatisk gæstfrihed og statussymbol på højeste plan. Samtidig kan du få indtryk af kongefamiliens mere daglige måltider og traditioner såsom vandgrød og øllebrød.

I mødet med genstandene og historien, der udfoldes i plancherne, inspireres du også til at reflektere over din egen måltidskultur. I en tid hvor måltidet får større og større betydning for os som meget andet end mæthed, men samtidig afspejler trends, ideologi og status, er det spændende at dykke ned i den kongelige inspirationskilde til dele af den danske måltidskultur.

I udstillingen kan du blandt andet opleve den flere meter lange sølvopsats, der prydede Christian 9. og dronning Louises bordopdækninger, historiske menukort og en kuvertopdækning fra nytårstaflet.

Amalienborg og Rosenborg deltager i markeringen af Det Europæiske Kulturarvsår med en buket af aktiviteter. Organisationen European Royal Residences Association, som vi er medlem af, sætter i år fokus på den kongelige histories bidrag til måltidskultur og lancerer en stribe af arrangementer på slotte tværs over Europa. Det er i den anledning, at dykker ned i 450 års måltidshistorie på begge museer. Startskuddet er denne udstilling, der i juni suppleres af aktiviteter på Rosenborg. Læs mere på European Royal Residences Association hjemmeside.

 

Tilbage til oversigt