Sommerens særudstilling på Amalienborgmuseet

Lørdag d. 4. juli 2020 åbner Amalienborgmuseets nye særudstilling:

Prinsessekjoler – Jørgen Benders kreationer til H.K.H. Prinsesse Benedikte

Denne sommer bliver Gallasalen i Christian VIII’s Palæ forvandlet til en spektakulær skueplads for et udvalg af kongelige gallakjoler skabt af Jørgen Bender (1938-1999) til H.K.H. Prinsesse Benedikte. Bender var Kongehusets mest betydningsfulde modeskaber, der gennem fire årtier og skiftende modetendenser designede og syede, bl.a. for Prinsessen, men også for Prinsessens mor og søstre; Dronning Ingrid, H.M. Dronningen og H.M. Dronning Anne-Marie.

En kongelig kjole skabes som oftest til en given anledning, og designet bliver til i tæt samarbejde med bæreren. Derfor har udstillingen på Amalienborgmuseet fokus på det nære bånd mellem modeskaberen og Prinsessen, til hvem Bender kreerede et væld af kjoler.

Museumsdirektør Thomas Thulstrup udtaler: ”Udstillingen er en markering af Prinsessens skarpe øje for håndværk og kvalitet. Hun har altid støttet op om dansk og bæredygtigt design, hvilket stemmer smukt overens med Benders designfilosofi. Det er derfor en stor ære for Kongernes Samling at få lov til at udstille et eksklusivt udvalg af Jørgen Benders kjoler skabt til Prinsessen”.

”En mester i draperinger”

Udstillingen er en kreativ hyldest til modeskaberen Jørgen Bender, der mærkede det kunstneriske kald i en ung alder. Allerede som 14-årig kom han i lære i den legendariske modeskaber Holger Bloms salon, som han overtog ved grundlæggerens død i 1965.

“Jørgen Bender var ligesom Blom utrolig kvalitetsbevist både hvad angår stoffer og modeller, en mester i draperinger og en sand kunstner”, fortæller H.K.H. Prinsesse Benedikte om Bender, der gennem årtier prægede garderoberne hos ikke bare den danske kongefamilie, men også skabte en række kjoler til H.M. Dronning Silvia af Sverige.

Haute couturens klassiske dyder præger Benders arbejde, som er kendetegnet ved både fantasirigdom og traditionsbevidsthed, og hans kreationer er blevet til i tæt dialog med de kongelige kunder. Prinsessen erindrer bl.a., at han var eminent til at tegne skitser, som dannede udgangspunkt for gode diskussioner om kreationerne.

Kjolerne er typisk skabt til særlige begivenheder, og Prinsesse Benedikte lod ofte Bender ændre og omsy sine kjoler, så de kunne præsenteres på ny

”Jørgen Bender har ændret utallige af mine kjoler, en form for genbrug kan man sige. Derudover blev der ofte også lavet to versioner, når der skulle designes en ny kjole. Det kunne fx være to forskellige overdele, hvor den ene var en mere let og udringet sommerversion og den anden eksempelvis af fløjl, som var mere efterårs- eller vinteregnet.”

Fire årtiers modehistorie

Der udstilles i alt 21 kjoler, der spænder over fødselsdagskjoler, en sølvbryllupskjole samt almindelige selskabskjoler i eksklusive tekstiler. Udover at give et fantastisk indblik i Jørgen Benders æstetiske og detaljerige håndværk, giver udstillingen også et vue over fire årtiers modehistorie, idet udvalget er skabt i perioden 1968 til 1999.

Gallasalen i Christian VIII’s Palæ er en passende ramme for oplevelsen af Prinsesse Benediktes kjoler, idet Prinsessen har lejlighed i palæets østlige fløj og ofte benytter Gallasalen til repræsentative formål.

FAKTA

Prinsessekjoler – Jørgen Benders kreationer til H.K.H. Prinsesse Benedikte

Tid: 4. juli – 18. oktober

Sted: Amalienborgmuseet, Christian VIII’s Palæ

Åbningstider: Åbent tirsdag-søndag 11:00-16:00

Entré: Voksne 95 kr., Grupper (min. 12 pers.) 80 kr., Børn og Unge (0-17) gratis adgang, Studerende (med ID) 65 kr.

 

Tilbage til oversigt