Ordener på frimærker

Amalienborg har en minisærudstilling i Det Pompejanske Gemak om tre nye frimærker. I anledning af H.M. Dronning Margrethe 2.s 75-års fødselsdag i 2015 har Post Danmark nemlig udgivet tre frimærker samt førstedagskonvolut og prestigehæfte. Motiverne har relation til, at Dronningen er ordensherre for de århundredgamle kongelige danske ordener og højeste udmærkelser.

Elefantordenen er den fornemste danske orden. Medlemmer af Kongehuset modtager den af monarken, når de som 18-årige bliver myndige eller ved giftemål ind i Kongefamilien. Dertil gives ordenen primært til udenlandske statsoverhoveder som regel i forbindelse med statsbesøg. Når modtageren er gået bort, skal ordenen leveres tilbage til Ordenskapitlet.

Dannebrogordenen tildeles først og fremmest danskere, der har gjort en særlig indsats. På det korsformede ordenstegn står mottoet: Gud og Kongen. Også denne orden returneres til Ordenskapitlet ved modtagerens død.

Fortjenstmedaljen er en særlig udmærkelse til personer efter mindst 40 års ansættelse i offentlig tjeneste i Danmark. Den bærer H.M. Dronningens portræt og er personlig ejendom, der ikke skal tilbageleveres.

De nye frimærker er designet af Ditte Rosenørn Holm og graveret af Bertil Skov Jørgensen. Det er første gang, at ordener er hovedmotiver på danske frimærker. Tidligere er ordener set på frimærker, hvor de bæres af kongelige, og her vises eksempler på sådanne.

Tilbage til oversigt