Festforelæsning på H.M. Dronningens 75-års fødselsdag torsdag 16.4. kl. 16.15-18.00 og kl. 20.00-21.45.

En prinsesse kom til verden på Amalienborg en uge efter Tysklands besættelse af Danmark i april 1940. Den lille pige, som var det daværende danske kronprinspars førstefødte, blev kaldt for et lys i en mørk tid. Prinsesse Margrethes liv blev fulgt med stor interesse i offentligheden allerede fra den tidligste barndom. Ingen kunne dog den gang vide, at prinsessen en dag skulle blive Danmarks regerende dronning – og en af landets hidtil længst siddende monarker.

I anledning af H.M. Dronningens runde fødselsdag ser forelæsningen tilbage på det danske monarki gennem de seneste 75 år, fra besættelsestidens stærke bindinger mellem kongehus, regering og rigsdag over grundlovsændringen 1953 og den tilhørende ændring af tronfølgeloven til vore dage. Med en række eksempler vises, at et konstitutionelt monarki har særlige muligheder, men også særlige problemer, som ikke i samme grad gælder for parlamentariske republikker. Forelæsningen finder sted i palæet på Amalienborg, hvor Christian 10., der blev et nationalt samlingspunkt i besættelsesårene, residerede.

Information om forelæsningen og tilmelding

Sted: Gallasalen, Christian 8.s Palæ, Amalienborg (indgang Amalienborgmuseet). Deltagerbeviset medbringes og giver adgang til Amalienborgmuseet på forelæsningsdagen i åbningstiden kl. 11-16.
Tilrettelæggelse: Museumsinspektør mag.art. Birgit Jenvold, Amalienborgmuseet.
Forelæser: Lektor, ph.d. Jes Fabricius Møller, Saxo-Instituttet, Københavns Universitet.

BEMÆRK VENLIGST: Forelæsningen kl. 16.15 er udsolgt, hvorfor vi holder yderligere en samme dag kl. 20.00.

Klik venligst her for tilmelding via Folkeuniversitetets hjemmeside

Foto: Christian 10. med barnebarnet, Prinsesse Margrethe, på Amalienborg i sommeren 1940. Foto: Inga Aistrup / De Danske Kongers Kronologiske Samling Amalienborgmuseet

Tilbage til oversigt