A Place at the Royal Table

Amalienborg og Rosenborg deltager i markeringen af Det Europæiske Kulturarvsår med en buket af aktiviteter. Organisationen European Royal Residences Association, som vi er medlem af, sætter i år fokus på den kongelige histories bidrag til måltidskultur og lancerer en stribe af arrangementer på slotte tværs over Europa. Det er i den anledning, at vi dykker ned i 450 års måltidshistorie på begge museer.

Startskuddet til arrangementsrækken gik med udstillingen ”Til bords med Kongefamilien”, der åbnede på museet i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg i marts.

TIL BORDS MED KONGEFAMILIEN. 15. MARTS – 31. DECEMBER 2018
Museet i Christian VIII’s Palæ præsenterer en lille særudstilling om kongelig måltidskultur gennem 150 år, der trækker tråde længere tilbage i historien og udover det europæiske kontinent.

På mange livsområder har de kongelige sat dagsordenen for moden, der har bevæget sig videre ud i samfundet. Selv har de kongelige kigget til andre landes fyrstelige kredse for at lade sig inspirere. Det gælder også for madmoden, der har skiftet gennem tiden. Og ikke kun mad og drikke, men også meget andet omkring måltidet.

Gennem ting fra Kongehuset med relation til mad berører udstillingen også temaer såsom lokale og globale råvarer, måltidskultur og menuer til hverdag og fest, tradition og fornyelse, bordopdækning samt gæstebuddet som manifestation af diplomatisk gæstfrihed og statussymbol på højeste plan. Samtidig kan du få indtryk af kongefamiliens mere daglige måltider og traditioner såsom vandgrød og øllebrød.

I mødet med genstandene og historien, der udfoldes i plancherne, inspireres du også til at reflektere over din egen måltidskultur. I en tid hvor måltidet får større og større betydning for os som meget andet end mæthed, men samtidig afspejler trends, ideologi og status, er det spændende at dykke ned i den kongelige inspirationskilde til dele af den danske måltidskultur.

I udstillingen kan du blandt andet opleve den flere meter lange sølvopsats, der prydede Christian 9. og dronning Louises bordopdækninger, historiske menukort og en kuvertopdækning fra nytårstaflet.

Husk at lægge vejen forbi Beletagen, efter du har besøgt særudstillingen. Her kan du nemlig se Christian 8. og dronning Caroline Amalies Gyldne Tableau. Det gigantiske tableau udgøres af Bertel Thorvaldsens imponerende mytologiske figurer og tilhørende opsatser i forgyldt bronze. Det prydede kongeparrets borddækning, når de holdt selskaber, og pragtgenstandene skulle her vise værternes høje kulturelle status og bidrage til selskabelig konversation.

MIDSOMMERMIDDAG VED SLOTTET

Oplev genkendelige råvarer i overraskende sammenhænge og få udfordret dine nutidige forestillinger om måltidets form og indhold. Midsommermiddag ved slottet vil byde på en kulinarisk rejse gennem 1600-tallets og 1700-tallets fyrstelige højbord. Kom og smag på 150 års kongelig køkkenkunst, når Rosenborg inviterer til en stemningsfuld middagsoplevelse i fodsporerne på kongerne og dronningerne.

Orangeriets køkkenchef Jasper Kure har sammen med historiker Louise Sebro udviklet aftenens menu, hvor forskellige perioders råvarer og retter bliver sat i en moderne og elegant kontekst. De mange smagfulde serveringer vil kombinere 1600-tallets sanselige måltid med 1700-tallets franske køkken og byde på periodernes delikatesser.
I et telt med åbne sider og med udsigt til slottet, vil der sprede sig en duft af renæssancens varme krydderier. 150 års fyrstelig borddekoration vil sætte os tilbage i tiden, og musikanter vil underholde med hofmusik, som var vi gæster ved Christian 4.’s langbord.
Louise Sebro har i mange år beskæftiget sig med historisk madlavning bl.a. i sit virke som tidligere leder af Herregårdsmuseet Selsø. Hun vil som aftenens vært løbende præsentere de enkelte serveringer og fortælle om de skiftende gastronomiske tendenser. Med små fortællinger fra Rosenborg vil aftenen give et indblik i, hvordan måltidet har udspillet sig ved det kongelige middagsbord over fire generationer af konger.
Det er første gang, vi inviterer til denne særligt stemningsfulde oplevelse, som helt eksklusivt foregår over seks aftener på slotsgrunden.

Hvornår: Fra tirsdag d. 19. juni – lørdag d. 23. juni hver aften fra kl. 18.45.
Varighed: Forventet varighed ca. 2½ timer.
Pris: 850 kr. per kuvert inklusiv servering af vin til maden.

FOODIENS SLOTSGUIDE
Foodiens slotsguide byder på en tematisk tur gennem slottet med fokus på det kongelige måltid. Med folderen i hånden kan du i dit eget tempo fordybe dig i måltidssporet på slottet, der dannede ramme om mange store begivenheder.

Særligt de kongelige måltider har indkapslet tidens tendenser og madkulturens udvikling over tid. Med udgangspunkt i slottets genstande giver guiden dig et indblik i dansk madkultur gennem 450 år og tegner et billede af, hvordan tendenser, råvarer og retter er blevet udvekslet på kryds og tværs af landegrænser.

Få en fornemmelse af hvilke råvarer, der har givet social status ved det fyrstelige højbord, og hvordan hverdagsmåltidet såvel som festmåltidet har udspillet sig på Rosenborg. Folderen er gratis og fås ved indgangen til slottet fra d. 19. juni.


EU-parlamentet og EUs kulturministre har udnævnt 2018 til ”Europæisk År for Kulturarv”. Målet er at sætte fokus på både den nationale kulturarvs værdi og betydning og på den fælles og uadskillelige kulturarv, vi deler på tværs af Europas landegrænser.

Link til European Royal Residences Associations folder med alle arrangementerne i Europa her.

Tilbage til oversigt