Dagmar

Kejserinde af Rusland fra 1881. Datter af Christian 9. og dronning Louise af Hessen-Kassel. Gift med den russiske storfyrste og tronfølger Alexander 3. i 1866. De fik sammen seks børn, hvoraf det næstældste barn døde kort tid efter fødslen.

Allerede da hun var barn, stod det klart for Christian 9., at prinsesse Dagmar var velbegavet, og nok det klogeste barn af børneflokken. Da hun blev forlovet med den russiske tronfølger og storfyrste Nicolai, begyndte hun med det samme at lære det russiske sprog, konverterede til den russisk-ortodokse religion og lærte sig de russiske skikke og den russiske kultur. Desværre døde storfyrst Nikolai før de blev gift, og derfor blev Dagmar forlovet og senere gift, i 1866, med Nikolais lillebror storfyrst Alexander, der ligeledes var den næste tronfølger.

Kejserinde Dagmars liv var præget af skærende kontraster. Som barn levede hun og familien sparsommeligt i det Gule Palæ, men da hun kom til Rusland, var rigdommene ufatteligt store for kejserfamilien. Ligeså rig kejserfamilien var, ligeså fattig var størstedelen af Ruslands befolkning, og dette skel førte til den russiske revolution, der brød ud i 1917, mens Dagmars ældste søn Nikolai 2. var kejser. Under revolutionen lykkedes det Kejserinde Dagmar at flygte, først til England, til søsteren dronning Alexandra, og senere kom hun til Danmark, hvor hun sammen med dronning Alexandra købte villaen Hvidøre.

Relationer