1925-1950

Den økonomiske nedtur i slutningen af 1920’erne og -30’erne skabte en stor social usikkerhed, og arbejdsløsheden steg voldsomt. Mens Socialdemokraterne satte sig på magten i Danmark, reagerede man anderledes på den sociale usikkerhed i Tyskland, hvor nazismen fik fodfæste. Resultatet var 2. Verdenskrig, der brød ud i 1939 og sluttede seks år senere med 60 millioner døde og et Europa i ruiner.

Mens Danmark var besat af tyskerne, havde danskerne et samlingspunkt i Christian 10., der fortsatte med sine rideture i den københavnske morgentrafik. Kongen blev et modbillede til samarbejds- og forhandlingspolitikken, som han ellers officielt støttede. Kronprinsparret Frederik (9.) og Ingrid blev tilsvarende populære, hvilket også gjaldt deres første barn, Prinsesse Margrethe (2.), der fødtes en uge efter den tyske invasion. Christian 10.s død i 1947 indvarslede nye tider for Kongehuset, der med Frederik 9. fik et mere imødekommende ansigt.

Film, musik og kunst gennemgik i perioden en rivende udvikling, og den amerikanske kulturimport satte sig for alvor igennem i Europa. Modernismen og funktionalismen revolutionerede arkitektur og design.